Grieve Not !

no matter what barriers stand in your way, never lose sight of your goal..


salam sahabat...


rasenya bulan disember adalah post paling banyak sye pernah tulis..hehe
x sangke da hampir 15 post da..
kenape ek?
 (no answer..)





sje je tulis post ni..
spy post bln disember menjadi 16..
=)


p/s : taun dpn ade projek spesel dgn demoiselle.. nantikan..



salam..

apa itu tarbiyah..



tetibe letrik xde and kite rse sgt panas..
adakah kite sdr kite sdg ditarbiyah?

lauk sgt terhad dan anda rse x kyg pn mkn..
adakah kite sdr kite sdg ditarbiyah?

dpt peta yg xbetol dan kite trpkse brjln jauh..
adakah kite sdr kite sdg ditarbiyah?

tetibe buat aktiviti dlm keadaan hujan..
adakah kite sdr kite sdg ditarbiyah?

da plan dgn clear semo bnde tapi tbe2 trpkse di tukar on da spot..
adakah kite sdr kite sdg ditarbiyah?

tbe2 murabbi suro bg pengisian on da spot..
adakah kite sdr kite sdg ditarbiyah?

kne sbr dgn pelbagai kerenah rakan2..
adakah kite sdr kite sdg ditarbiyah?

tbe dlm hati ade rse zhoon(bersangka-sangka)..
adakah kite sdr kite sdg ditarbiyah?


bile dpt result yg x memuaskan hati..
adakah kite sdr kite sdg ditarbiyah?

bile di lantik mnjadi mas'ulah ssuatu program..
adakah kite sdr kite sdg ditarbiyah?

bile dot..dot..dot..dot..
adakah kite sdr kite sdg ditarbiyah...?


stiap perkara berlaku mnjadi tarbiyah bile die sedar yg die sdg di tarbiyah..bile kite x sedar atau realise itu adalah tarbiyah, maka timbullah..
  • mengeluh..
  • menyalahkan keadaan, org lain dan mgkin takdir..
  • lari dr keadaan..
  • marah..
  • sedih...
  • hilang rse bersyukur...
  • give up..
tarbiyah itu proses..tarbiyah itu practice..



spy kite lby matang dlm mengendalikan emosi bile berhadapan dgn masalah..tarbiyah itu kdg2 menyakitkan tapi ia mnjanjikan suatu pengajaran dr stiap musibah..



mungkin bkn 1x atau 2x atau 3x perkara yg sme akan brlaku, dpt mmbuatkan kite lby kuat dan adapt..mgkin byk kali baru kite dpt jd kuat..



tp berterusan lah mnyedari kite sdg ditarbiyah..krn ia sgt berguna untuk hidup dan kerja dakwah kite..






salam..
in the name of Allah..da most gracious da most merciful..


demoiselle
teman2..sile klik di blog ini.. :)

insyaAllah bermanfaat tuk semo..

sorg bloggers yg best..
care tulisan n care cerite nye..
(mst da tau spe die kalau bce..hehe)
korang mst suke dgn post2 die..
sorg yg lucu dan sedikit cuak
(penyakit bawaan..)

slh sorg sahabat baik sye..

npe die buat blog ni?
kate nye sempena maal hijrah die nk mula yg baru..
sile bg smgt pd die ok.. =)






guys,


ITS HAMKA!!!


saye sdg mencari sesuatu...




baik undur diri dari menyakitkan hati..

baik byk berdiam daripada mengeruhkan..

baik keluar daripada merepotkan..

baik cakap daripada menjengkelkan..

baik menerima dari memikirkan..

baik berdoa daripada menzahirkan..

baik redha daripada mengeluh..



baik ITU daripada INI...




  • lagu 1

wahai pemilik nyawa ku..


rangkap 1st muhasabah cinta-edcoustic



sye suke lagu ini..sgt trkesan bile dgr rangkap plg first ni..
rse mata ini berkaca-kaca..


wahai pemilik nyawa ku..

ayt ini menegaskan yg KITA ini tidak ada ape2..cuma hamba kerdil yg hanya di beri nikmat, kurniaan dan pinjaman..tanda kasih nya Si Pencipta pd hambanya..

nyawa? ibarat segala-segalanya untuk manusia..
tnpa nyawa sorg manusia hanya lah tanah liat yg tlh dibentuk dgn unik oleh Allah..
tnpa nyawa, sorg yg bijak pndai xdpt mnyelesaikan apa2 mslh skali pun..
tnpa nyawa, sorg perdana menteri x boleh memerintah negara..
tnpa nyawa, sorg kekasih x dpt menzahirkan cintanya..
tnpa nyawa, KITA tiada apa-apa..

dan nyawa itu pemilik nya adalah Allah..
pinjaman yg berharga dr Allah..
hanya sekelumit tanda kekuasaan Yang Maha Esa..
berbanding nikmat syurga yg x terkira nikmatnya..

wahai pemilik nyawaku,

aku memohon pengakhiran perjalanan hidup yang husnul khatimah..


  • lagu 2..

dan bersaksilah, sesungguhnya kami merinduimu..
rangkap last lagu pemergianmu-inteam



xtau nape..bile hayati lirik terakhir ni rse nk nangis je..
saye rindukan Rasulullah..
trbayang segala pengorbanan baginda
x trgambar kasih syg yg sgt banyak pd umatnya..
beruntungnya mereka yg hidup di zaman baginda..
dapat melihat wajah yg tenang dan bersih..
mencontohi peribadi yg mulia..
mncari rujukan yg terbaik..
hati boley tenang bile melihat kekasih Allah ini..
sriusly..

saye nk dapat syurga..
sbb nk jmpe Rasulullah dan sahabat..

alhamdulillah baginda meninggalkan warisan yg abadi..
Al-Quran

sungguh KAMI merinduimu, Rasulullah..




salam maal hijrah semua..


liqa' semalam..

murabbi (bumil) : ape azam baru sempena maal hijrah ni?


zie : act sptotnye bkn tahun baru je kne berazam..spatotnye
stiap hari kite kene berazam mmbuat suatu yg lbey baik

nadia : azam tu act niat kite stiap hari

fina : saye nk kurangkan perasaan amarah

kamila : saye tringin sgt nk amik mic time abg kawin n bg sdikit tausiah..

izati : byk nye pertolongan Allah pd sye ketika melalui saat2 sukar akhir2 ni..

miss : rse mcm mual n muntah bile fikir jahiliyah yg dolu2 ye lakukan..


ira : kdg2 rse cm trsepit nk pilih antara dakwah n family..tkot ingat da lupe kt family..

dib : nk mnjadi sorg yg lebey kuat...tgur lah sye ape yg ptot..insyaAllah sye trime..




ini hanya sedikit coretan jawapan shabat perjuangan..

byk lagi yg mrk kongsikan..

hebat2 btol azam mereka..
smoga kite saling mengingatkan dan support each other k..
=)
luv u all fillah..




mud basketbal..



kami : nak tau azam murabbi plak!!!!!!!!!!

bumil : haha..x boley2..nnt ape akk nk curhat kt usrah sndiri..

kami : mau! mau! mau! mau!


murabbi :
sorg dai itu adalah mujahid dan muhajir.. mujahid (jihad) itu menyeru manusia kpd kebaikan dan melarang mrk dr kemungkaran muhajir (hijrah) itu adalah tetap thabat di jalan dakwah.. bayangkan, pahala sorg dai'..





pahala para sahabat yg berhijrah dr Makkah ke Madinah..
tnpa tahu dan pikir pe yg akn mrk hadapi di depannya..
whether keselamatan atau tmpt tinggl mrk di Madinah..



+


pahala mrk yg berperang di jalan Allah..
lagi best kalau mati syahid..




wah..lemayan btol..
itu janji Allah ok..




p/s : act sye lupe hari ni maal hijrah..selamat masih ade byk lg kekurangan yg nk dibetolkan..boley la jwb bile murabbi tnye..hehe..jzklh kpd yg mengingatkan.. =)




khas tuk ko timah the ghulam..
thnks bg aku pnjm hp selame ni..
da nk hanco da hp ko...hehe
so aku pujok dgn post yg swit ni.. hahaha..









makan lah buah selalo..

-pesanan penaja-




"wahai umat manusia, inilah diberikan satu misal perbandingan, maka dengarlah mengenainya dgn bersunguh-sungguh. Sebenarnya mereka yg kamu seru dan sembah yang lain drpd Allah itu, tidak sekali-kali akan dpt mencipta seekor lalat walaupun mereka berhimpun beramai-ramai utk membuatnya; dan jika lalat itu mengambil sesuatu dari mereka, mereka tidak dpt mengambilnya balik daripadanya. (Kedua-duanya lemah belaka), lemah yg meminta dan lemah yg diminta. Mereka (yg kafir dan musyrik) itu tidak menghormati Allah menurut penghormatan yg selayaknya (sebagaimana yg ditetapkan-Nya)

surah al Haj :
ayat 73-74




info tentang lalat
(in case spe2 x tau)

para penyelidik ilmu entomologi tlh mendedahkan bahawa lalat dibekalkan dgn kelenjar air liur yg panjang dan mempunyai air liur yg amat banyak. Apabila lalat mengambil ssuatu makanan, air liur di keluarkan dgn cepat bg menukarnya segera kpd bhn lain (as kite tau air liur sndri ade byk enzim). sekiranya lalat mengambil sesuatu daripada kita dan kita mahu mengambil nya semula seperti asalnya, dgn cara membunuh lalat, kita tidak akan menjumpai benda tersebut krn ia telah bertukar kpd bahan lain..
kite telah dipermainkan oleh lalat..hua3

wah! lalat lebih hebat.. =)


sape2 x paham.. ade guide tuk anda..
  • sile bace berulang-ulang kali..atau
  • bukak buku tauhid zindani (page 232)..atau
  • goggle cari tntg lalat..
knpe sye post psl ni..
  • sbb sye tertarik dgn info ini..
  • sbb sye rse manusia tu x la sehebat mane..(hnya ada akal yg kdg2 x digunekan dgn betol pun)
  • bile sye tgk lalat sejak tu, sye akn ckp subhanallah..

pesanan penaja..

manusia itu ade ups n downs..jgn terlalu yakin anda berada di atas tanpa sedar org2 di bawah anda sdg berusaha gigih untuk memintas anda..kdg2 bkn sbb anda kurang atau malas, tapi org di bawah telah melakukan suatu yg luar biase drpd apa yg anda lakukan..






ada apa dengan paintball...


  • pakai baju askar
mmg rox gle pakai kostum askar siap dgn face mask lagi..mmg btol2 nk berperang..tp too bad, baju2 tu agak berbau..slua sye agak longgar dan butang terkoyak..bley mnimbulkan fitnah kpd spe yg melihat nya..tujuan baju askar tu di pakai supaya x mengotorkan baju sndri..kononnya nk golek2 atas tanah..hehe



  • bunyi senapang yg kebaboom
1st time jurulatih tu demo menembak..semau org trkejot gle..bunyi kuat gile..srius cm tentera..tu blom taruh peluru lagi tu..pe tah nme jenis senapang tu..xde la berat sgt, xde la ringan sgt..mcm2 aturan prlu di ikut untuk keselamatan semua..mas askar ckp senapang ini menggunakan CO2..sile hati2!



ditawan..
  • bullet yang berwarna
bullet di perbuat dr kapsul dan dlm nya ade cecair warna hijo..jarak optimal menembak tnpa rasa nyeri adalah 20m..kalau tembak dlm jarak 5m lemayan sakitnya..dan itu lah yg sdg sye rsekn ni..ade org (cik kam) tlh menyerang hendap saye dr blakang lalu shoot dr jarak 5m..adus! nyeri..rse cm kne kejutan letrik..hmm..control2..buat2 x mati lagi..sampai la mas askar tu kantoi kan kate saye da mati..haha


  • anda mati bile..
1st..peluru anda sudah abis..aritu ade dlm 20 peluru tuk 1st sesi dan 20 peluru tuk 2nd sesi.. 2nd..anda telah di tembak dan bullet tu pecah..kalau x pecah xpe..cntohnya, saya di tembak di perot, x pecah pun..sbb perot saye byk lemak omentum..hehe..mas askat kate peluru akn pecah bile kene objek keras..jadi lemak saye lembut..hehe..bile abis peluru or kene tembak, yang mati tu kne angkat senjata tanda 'surrender' utk mngelakkan anda ditembak lagi..



  • the battle field..
ade banyak tong2 dan pokok2 serta zink yg boley di jadikan tmpat utk menyorok..ade juga lubang ala2 parit dlm P.Khamdak yg boley di jadikan tmpt berlindung..amaran! jgn duduk saje di kubu..huhu..klua dan cari tmpt yg strategik utk menembak musuh..jika tidak musuh akn maju dan anda x kan ada tmpt untuk berlari..


  • addicted
mule2 semua takot nk maen..tkot sbb mcm perang btol..bunyi gun pn cm real..tapi lepas 40 peluru abis, mostly nk tmbah 20 lagi peluru utk maen 1 lagi sesi..hehe..its fun..


sape tu..hehe
  • syahid..
beberapa org tlh syahid dlm perang paintball ini..ade yg kene kt peha, tangan, perot, bont, tulang belakang, senapang, mask.. dan selebihnya peluru dah abis..nasihat saye, bile maen paintball kene rase di tembak oleh musuh..baru bes..mmg sakit..tapi itu lah namenye paintball.. hihi



ditembak
  • pengajaran
bkn sng nk berperang..ni baru perang maen2..bkn gne bullet btol2 pn..zaman sahabat dulu lagi la..dgn snjata yg kurg moden dr musuh..ttp maju dgn smngat sebab nk pertahankan Islam..merasakan Islam lebih pntg dr nyawa mereka..mule2 semua takot..xnk maen da! tapi sorg pejuang pantang mundur sbelum bertempur..kalau slh sorg kami mundur, stop berjuang..maka ia boleh memberi efek pd jemaah dan ummah.. zmn shbt dulu kdg2 xde kekuatan da, tapi hanya pergantungan Allah yg menguatkan..n ktorg las2 ok je..plan strategi dgn baik insyaAllah ok n x mati cepat..best!






dgn ini, sye mncdgkan semo pegi try main paintball..kasi try tengok..hehe




plan strategi



~bila seorang daei berpatah balik ke jalan lama,
dia ibarat meninggalkan saudara-saudaranya ditelan jerung & buaya ~



(mas'ulah JJCI)






hari tu...

dib, mak da nangis sorang2 da.. dia dah kecewakan mak.. dib, jgn kecewakan mak pulak ek.. blaja tol2 k..

tadi..

dib, mak sedey sgt dib.. pe slh mak.. mak da doa slalo da.. slalo bce selawat n doa khas tuk dia..


owh mak..risaunye saye.. ikut hati nk sgt balik.. berada di samping mak dan lain2.. tp kerna masalah ekonomi x abis2.. trpkse tunda kan hajat.. aritu mak muntah2..xlalu makan mgkin mak stress atau susah hati... sye pling x suke kalau mak susah hati.. sriusly.. suro mak pegi doktor.. mak xnak..
"mak nk tunggu doktor mak"
kate mak..

saye la tu..

tai : kau cuti stat bile..balik la wei..

saye tau tai nk sye berade di sane.. bg support pd mak dan juga die.. sori tai.. aku tau ko byk pendam rase.. byk pahala ko tai teman mak abah.. walaupun jasad jauh.. tapi pikiran dan hati slalo melayang ke kuala lumpur..

pekaba la mak sye ni..
srius.. boley buat pikiran x tenang..


owh..da rindukan mak..






sambungan..




saye ingin mnjadi seperti Mus'ab b Umair..yg dpt mengislamkan suatu kampung di Madinah hnya dgn usaha beliau sorg..seorang yg x gentar dgn ugutan ibunya yg x mahu makan dan minum selama beliau memeluk Islam..

saye ingin menjadi seperti Abu Bakar As-Siddiq..yg tlh mengislamkan 6 drpd 10 sahabat yang dijanjikan syurga..

saye ingin menjadi seperti Khalid Al Walid..yg sntiasa memburu untuk syahid..sorg yg sanggup meninggalkan semua harta di Mekah semata-mata untuk mengikuti perjuangan Islam di Madinah..

saye ingin menjadi seperti Umar Al Khattab..yg menggunakan kekuatan dan kegerunan nya untuk Islam..



saye ingin menjadi seperti Utbah b. Nafiq yang pergi sehingga hujung dunia untuk mengembangkan Islam..

saye ingin menjadi seperti Abdurrahman b Auf..sorg peniaga yg kaya dan mengeluarkan semua hartanya untuk Islam..


saye x mau menjadi seperti Walid b. Mughirah..yg tlh dilaknat Allah krn memberi gelaran penyihir, penyair dll kpd Nabi..

saye x mau menjadai Rajal...yg mana mnurut Nabi Muhammad giginya sudah berada di neraka sebesar gunung Uhud..

saye x mau menjadi seperti Abdullah b Ubay..mengaku Islam tapi dlm hati nya masih ada kepura-puraan(munafik)

saye x mau menjadi seperti Abu Lahab dan isteri.. yg di laknat Allah dlm surah Al-Masad

saye x mau menjadi seperti Hathib b Abu Balta'ah..yang telah khianat pd Nabi dgn membocorkan rahsia kedatangan Nabi ke Makkah pd Fathu Makkah

saye x mau menjadi seperti Ka'ab b Malik..yang memberi alasan untuk tidak menyertai P.Tabuk dan tlh di pulau selama 50 hari shingga dunia nya terasa begitu sempit..sdgkan beliau adalah slh sorg ahli Badar yg tlh dijanjikan syurga untuk nya..


saye..sorg abid dan khalif..
yg memburu syahid..
merindui syurga trtinggi-Nya
dan meraih cinta-Nya


hepi besday dib..
smoga tros thabat di jalan-Nya..








sambungan..


Moshe Dayan..
Menteri Pertahanan Israel 1973 mengatakan 3 kesilapan umat Islam masa kini adalah :
  • tidak mengkaji sejarah Islam dahulu
  • tidak membuat perancangan teliti
  • malas
nah! itu jawapan kenape Yahudi sgt berjaya menguasai dunia sekarang terutama pikiran umat2 Islam..sebab mereka tahu apa kelemahan Islam..so sng la diorg nk plan strategi..tgk zaman sekarang brape juta umat Islam sntiasa support produk Israel..boikot pd awal2 je..membeli produk mereka ibarat membantu musuh membuat jerat..jelas lah, kdg2 umat Islam menjadi musuh kpd Islam sndiri..

tntg sirah dan sahabat Nabi..dulu time blaja skola agama dulu mmg la boley hapal pe sumbangan tokoh n sahabat2 ni..tp dulu rse cm kisah2 sejarah Islam tu mcm sebuah crite je..berlalu cmtu je..x lgsg melekat dlm hati.. tapi sekarang bari tahu betape pnting nya belajar tntg sejarah..melihat bangun dan jatuh nya Islam..mengenal taktik2 musuh Islam untuk porak-perandakan agama kita..nmpak mcm bosan..tapi mmg kene tanamkan kecintaan pd Islam dlm hati baru kita akn menghayati stiap peristiwa..bgaimana Nabi bersusah payah berdakwah sehingga sampainya seruan Islam pada kita..pernah pikir x pe akn jadi kalau seruan Islam itu xsmpt smpai pd zaman kita..kite mst x dpt merasai nikmat taqwa dan iman pd Allah..Nabi boleh je kalau nk duduk sng lenang pd zaman-Nya sbb baginda sudah di jamin msuk syurga..tapi knape baginda susah pyh nk pegi perang, di hina dan di kutok dgn ahli keluarga sndri plak tu, dan kne boikot n seksa lagi..tapi kite yg lahir2 je dah dpt Islam x pernah nk appreciate pe Nabi buat..mst baginda sedey melihat keadaan umatnya zaman sekarang..jauh dari seruan yg baginda sampaikan..tapi baginda mesti gembira kalau mengetahui bahawa ada segolongan dari umatnya yg menyambung tugas untuk menyampaikan seruan Islam..kite merupakan saf seterusnya selepas sahabat Nabi.. npe msih nk bersenang lenang..


mak slalo igt kan saye spy study btol2..jgn srius sgt dlm hal2 ni..tapi itu kate2 mak yg dulu..tapi sekarang mak dah nmpak ape yg sye buat sekarang..sye x bersikap pelik kan mak..sye hanya belajar ilmu tentang Allah sahaja.. mak kan nk anak mak berjaya dunia dan akhirat..mak kn harapkan dib jadi anak solehah spy time mak meninggal nanti doa2 saye yg akn sampai pada mak nnti...mak kan nak anak mak jadi baik..x join gejala2 sosial luar sne.. mak, inilah cara terbaik untuk dib elak semo2 tu..mak jgn risau..saye akn berusaha tol2 smpai jadi doktor..sbb bukan mak je nak dib jadi doktor, tapi sye pn nk sgt jadi doktor untuk membantu agama Allah..stakat ini saye x kecewa kan mak lagi kan..saye sgt berharap doa2 mak mengiringi perjuangan saye..mak serahkan tntang diri ini pada Allah..Dia tahu yg terbaik untuk saya..

saye slalo berdoa agar mak, abah ,tai n akak dapat merasai ape yg sye rse..namun rse sgt bersyukur sbb mrk x jauh pun dari Islam..time balik cuti je, slalo share dgn mak tntg tafsir Quran n sejarah..ternyata mak pn banyak ilmu tntg tu..kpd kawan2..saye sgt berharap dpt share pe yg sye rase pd korg semo..tapi xtau, xde kekuatan dan byk kelemahan buat diri ini x layak..tapi itu bkn alasan..satu hari Allah pasti temukan kita..saye pn sntiasa berdoa pd Allah spy x menarik balik nikmat yg Allah hadirkan dlm diri untuk 2 tahun ini..byk nya leka, byknya dosa, byknya jahiliah yg masih berbaki..namun Allah sntiasa mmberi peluang untuk ku memperbaiki diri..

dan kini, hari ini..slps 21 tahun...banyaknya nikmat yg tidak terkira walaupun dgn mengira stiap titisan embun yg jatuh ke Bumi..x terbayang! namun dlm 21 tahun ini, banyak nye noda2 dan lubang2 hitam yg aku kotorkan pd nikmat2 Allah itu..betape x bersyukurnya aku..stiap kali tersedar dan tringin kembali kpd-Nya..tapi slalo tersungkur di tgh jalan..lemahnya iman aku..lemahnya pegangan aku pd dahan yg digoncang angin kuat..menjadi hamba kpd dunia, hamba kpd nafsu sndiri..kalau ikot aturan dunia, patut nye sorg yg x mghargai keamanan yg di negara ptot di buang negeri je..tapi bg hamba yg 0 yg dtg nya 100% dari Allah, kalau x menghargai nikmat Nya ptot di campak, di hina, di pancung, di rejam je..siape suro x tahu malu.. Allah dah bg nikmat tp di gunakan semua nya bertentangan dgn kehendak-Nya..mcm mane Allah nk redha (puas hati) pada kita?

bersambung..







sempena hari lahir ke 21...


salam...

bile duduk sorg2..memikirkan sgla nikmat yg Allah bagi..rase sgt2 bersyukur..x terbalas rsenye walaupun hidup 1000 tahun pn..byk prtolongan, byk petunjuk, byk pengajaran yg Allah beri semata-mata hanya untuk aku berfikir.. bahawa Dia adalah Yang Maha Kuasa..

datang ke jakarta ini..bagi yg lain mungkin x sehebat n semanis mane..tapi aku yakin, di sini tempat terbaik yg Allah campak kan aku untuk mengenali-Nya dgn lebih rapat dan akrab..tringat mse dulu, time dpt offer JPA, mak adalah org yg sgt excited skali..in fact mak yg beria-ia suro aku amik medic..sdgkn dulu medic merupakan job yg plg awal aku akn reject utk ambik..sbb ape?sbb aku kn jenis kasar, mane layan bnde2 yg pnuh ketilitian ini..tp takdir Allah yg lebih mengetahui, x sgka sekarang dah dkt 3 tahun belajar ilmu medic..pejam celik..pejam celik sekejap je..


believe me, i started to luv medic..btol la medic adalah medium terbaik yg Allah letakkan aku untuk tarbiyah diri.. setiap ciptaan, proses dlm tubuh badan, fisiologis dan patologis,berjuta-juta neuron dan bermacam-macam mekanisme pertahanan tubuh jelas lah menunjukkan manusia ini sgt2 lgkap..sbg insan, mmg sgt payah la untuk belajar semo tu..sbb tu org kate medic ni susah bangat, tapi yg buat aku tersentuh, penciptaan manusia ni sgt mudah bg Allah..subhanallah..Allahuakbar..byk dlm ayat Quran dan hadis mengatakan tntg penciptaan manusia..dari air mani-- seketul darah---seketul daging dan seterusnya..hebat kan..ahli kimia or biologi sndri x boley mmbuktikan mcm mane air mani tu boley jadi seketul darah..buatlah reaksi kimia apa pun mmg x kan dapat..sriusly medic ni byk mmbntu mengenali diri daif ni dan Pencipta..knape kite x rase ape2 bile blaja semo tu? bila kita stop berfikir tntang semo tu..lantas ilmu2 itu hanya berlalu bagai angin tuk kita..act semo ilmu banyak unsur2 kekuasaan Allah..juz kita perasan atau tidak je..


time dpt surat tawaran..dpt negara indonesia..aku tau mak harapkan yg lain..tp x tau knape aku sgt redha dgn semo tu..cantik btol Allah aturkan semo ni kan..smpi x de sdikit pn rse berat di hati..blaja di KTT sbg preparation adalah 1 tahun yg pling x bes dlm hidup aku sbg student..mst ramai yg xtau kan..mgkin pada msa tu dgn stress nya study untuk lps point untuk fly n myb masih memberontak x nak amik medic..hidup yg sgt susah bagi aku kt KTT..tiap minggu mst kene balik..igt x dpt nk lepas..alhamdulillah, kuasa Allah dan takdir-Nya aku sampai jugak ke jakarta ni..

igt lagi time da redha dpt indonesia..mak nk sgt aku dpt g Unpad,bandung..aku tau mak berusaha mcm2 n berdoa siang malam..tp percayalah mak..ini tmpat terbaik untuk dib..sriusly..msuk trisakti, dgn memegang status "underdog"..yela..yg hebat2 semo msuk UGM,Unpad,UI dll..trisakti boley dikatakan student2 yg tercampak..untuk yg dari KTT la..sbb juz 10 org je yg terpakse di campakkan ke sini..aku lebih senang dgn status tu..x stress , x de rse bangga diri atau ape..hidup lebih nyaman dan aman..

skali lagi sy nk state...trisakti adalah tmpat trbaik yg Allah aturkan untuk saye..kt trisakti sye mengenal Allah, saye mengenal tarbiyah, sye mengenal tanggungjawab sbg Muslim,sye mengetahui apa sebenarnya ilmu medic ini untuk diri ini..bkn sekadar mnjadi doktor untuk kerjaya, wang ringgit dan membantu org lain..tapi ada tuntutan dr Allah yg aku mesti laksanakan untuk agama-Nya..menggunakan medic ni sbg alat untuk menyebarkan risalah agung Islam ini..lepas je tahu n paham..dulu yg x brape minat medic ni..merasakan medic ni sgt bermakna untuk aku.. smagat untuk belaja terpicu or booster sbb tahu bkn stakat itu shj aku gune kn medic ini..tapi gunakan untuk menyampaikan baton kpd manusia seluruhnya..mmg berat, tapi janji All
ah itu pasti..saye x percaye ade janji lain yg lebih teguh dari janji Allah..JPA mnjanjikan untuk mnjadi doktor pn belom tentu..bila2 je aku boley tukar profesion kalau itu yg Allah aturkan terbaik..

dah 2 tahun dlm tarbiyah..aku sgt2 enjoy hadapi life hari ini..hari2 ku buzy merencana untuk ummah..untuk program2..meeting n usrah kdg2 trpakse mengorbankan mase suke2 n mase study..melihat rakan2 lain..mesti byk mase mereka kan..siap boley pegi shopping, boley masuk fitness first, bley msuk klas ice skating..mst mse study dorg pn lagi banyak dari kami..mule2 mmg menggetarkan jiwa..bile tgk semo study, kite x study..nnt result trok malu la.. tapi Allah itu dtg menyampaikan utusan..bhawa bkn study itu penentu kejayaan..tapi pergantungan pd Allah itu lah yg terbaik..pergantungan yg luar biasa..

alhamdulillah, walaupun mase study juz ade 2 hari sebelom exm berbanding rakan lain yang ade sluruh weekend untuk study, aku lihat rakan2 aku dlm jemaah x kurang hebatnya.. masih ada yg mampu mendapat A, same mcm org lain.. masih ada yg mendapat antara gred yg bgus, same mcm org lain yg study bagai nk rak.. di sini bkn mksudnya study itu x pntg..Allah sndri mengajar manusia itu untuk berusaha.. tapi trgantung kita sama ada di berkati atau tidak..ade yg kate, kualiti lebih bgus dr kuantiti..dan itu buktinya.. biarlah juz ade mse 2 hari untuk study, dgn pergantungan dan keyakinan pd Allah, insyaAllah setiap bacaan itu msuk trus ke jiwa dan pikiran..smpai x pyh ulang byk kali..kdg2 bile kite pham scr betol suatu konsep tu, byk soklan berkaitan kite boley jawab dgn relate kn..satu lagi, kdg2 Allah tunjukkan ape saje yg perlu kite fokuskan untuk exam besoknya..itu sebelum exam..blom lagi time dlm dewan exam.. kdg2 Allah tros campakkan jawapan yg betol smpi kite x pyh pikir dua kali..kdg2 Allah kuatkan balik ingatan kita walaupun ilmu tu dah dari sem first lagi..kdg2 rase was2 dlm hati tu, Allah tnjukkan jawapan yg terbaik.. ternyata n jelas..Allah itu punca suatu kejayaan..bile kesusahan,byk2 doa pd Allah guys..He never failed u..believe me..!

msuk trisakti jugak..baru aku tau ape itu mathurat..huhu..malu kan..dari kecik smpai KTT aku xtau pn mathurat tu ape..sriusly..jahilnye..barulah tahu mathurat tu doa2 yg Nabi slalo bace..isy2..malunye..dkt sini jugak baru aku tahu tafsir Al-Quran itu penuh maknanya..byk betol jawapan dan petunjuk Allah bagi kt citu..dulu aku juz rse nk bce Al-Quran dan khatam..xpenah trpikir ape sbnrnye yg Allah saye cakap di sebalik bahasa Arab yg sye x fasih tu..ustazah pun x tekankan sgt suro bce tafsir..smpi sini, barulah aku tahu indahnya kata2 Allah itu..benarlah, bagaimana Umar Al-Khattab yg boley tersentuh hati hanya krn ayat Quran as beliau faham mksud2 ayat itu..same jugak mcm Thufail b. Amru sorg pnyair hebat yg mengakui ayat Al-Quran adalah syair yg pling indah dan hebat sehingga beliau juga memeluk
agama Islam..sriusly, kalau kita berlandaskan al-Quran sje, nescaya hidup akan selamat dan tenang..guys, rasai lah..ayat2 Allah jugak yg aku cari kalau dlm msalah..mmg bile bace je al-quran mesti ade je ayat yg melekat dan mengena dgn keadaan jiwa sekarang.. sunggoh al-Quran adalah penawar penyakit dlm hati..


bersambung...








Jalan-Jalan Cari Inspirasi (JJCI)

jumaat - sabtu

13 org Jundullah

Bandung, Indonesia



  • paintball.. (mud perang zaman Nabi..rasai nikmat syahid)
  • melawat panti asuhan.. (melihat keadaan adik2..bersyukur msih ade ayah ibu)
  • kutipan barang utk derma..(membantu ape yg mampu; makanan.wang.baju)
  • main game dgn adik2.. (buat mereka happy..=])
  • tausiah dan liqa' dr sister PKS..(mengicip smgat dan metode perjuangan di indonesia)
  • steam boat.. (hanging time bersame2..)
  • pillow talk.. (sesi curhat dan luahat)
  • main secret admire(S.A).. (merapatkan antara kami..kena bg hadiah lg..hehe)
  • hidden talent time..(mengetahui talent yg tersembunyi..ape ek?..huhu)
  • pengisian dari rakan.. (refresh ilmu dan fikrah)
  • melawat sister bandung..(silaturahim dgn pejuang bandung..rindu kn mereka)
  • basketball n badminton.. (yeay!!beriadah dan menyihatkan badan)


smoga setiap aktiviti mncapai tujuan..

btolkan niat masing2 guys..
smoga semua berjalan lancar dan dipermudahkan..

yg ke camping di tangerang dan pantai..smoga bermanfaat untuk semua.. :)


* xsaba nk merasakan mood perang pd zaman Nabi dulu time maen paintball nanti..
* akan diupdate lagi nanti..






salam..in the name of Allah, the most gracious da most merciful..

hari ini 2 december...

frens, 8 december besday saye tau..huhu =)



Pink Cake Box Cake





"hendaklah kalian saling memberi hadiah,kerana hadiah itu menjadikan kalian lebih mencintai"


(HR Imam Malik dlm
Muwatta')





in case ramai yg terlupa..post ini bertujuan untuk memberitahu..besday sye da dkt..huhu

xpe2..yg terlupe x pe..anda dimaafkan..yg pnting hadiah mst ade ek..haha

jgn risau msih ade mase..ape la sgt hrga sebuah hadiah berbanding pahala yg Allah janjikan untuk merapatkan ukhwah..hua3...



yg menyeru kpd semua..
yg hampir meningkat umurnya..
dgn rase rndah diri dan penuh harapan (cewahh!!)..


-dibun is muslim-









"aku akn bertaubat nanti.."
-dialog muslim sejagat-

respect btol pd mereka yg berani berkata demikian..
seakan-akan mengetahui kapan kah masa kematiannya..
seperti arif tntg ajal dan maut..
seakan-akan dapat melarikan diri tatakala ajal itu tiba masanya..
seperti pasti bahawa ada hari esok untuk nya..
atau mereka tlh buat satu deal "baeekk punye" dgn Allah

"ya Allah jgn lah matikan aku sblom aku bertaubat"

wah2..hebat dan brani betol mereka ek!!!!


xpernah ke mrk lihat..
berapa ramai manusia yg berada dlm keadaan sihat wal-afiat meninggal dunia secara tiba-tiba..
atau hnya krn satu gigitan serangga mnjadi punca kematian mrk..
x mustahil kan..
krn ajal itu akan dtg tepat masanya..
tidak di tangguhkan dan tidak di tunda..


manusia..


katakanlah (wahai Muhammad): "sebenarnya maut yg kamu melarikan diri daripadanya itu, tetaplah ia akan menemui kamu; kemudian kamu akan di kembalikan kpd Allah yg mengetahui segala yg ghaib dan nyata, lalu Dia memberitahu kpd kamu apa yg kamu telah lakukan (serta membalasnya)"

(al-Jumaat: ayat 8)


ketahuilah
kematian itu pasti!!
takot x sye buat large font!



kematian ialah proses perpindahan dr tmpat beramal(dunia) ke tmpat pembalasan(akhirat)


mati itu bkn hanya satu pengakhiran pd dunia penuh mainan ini..
atau mati itu bkn sekadar untuk suke2..
mati itu bkn sekadar utk mengurangkan kapasiti penduduk dunia..



mati itu adalah tmpat membalas!!!
tapi sedarkah kita bahawa Allah akn membalas setiap zarah dan inci amalan di dunia..


berita gembira vs berita buruk

(sile pilih...)


kematian itu berada di kekuasaan Allah..
tidak ada siape tahu bile kematian akan dtg menjemputnya..
org yg berakal itu hendaklah bersegera melakukan amal soleh sblum kematian menemuinya..


"(maka bersegeralah beribadah dan bertaqwa) krn sesungguhnya ajal(yg tlh ditetapkan) Allah, apabila sampai masanya,tidak dpt ditangguhkan; kalaulah kamu mengetahui"

(Nuh: ayat 4)

  • pelik kan kalau org yg melarikan diri dan percaya kematian sdgkan die melihat org mati depan mata?
  • same peliknya bile sorg itu tahu apa yg die buat tu salah dan melanggar syariat, tapi die membutakan mata dan mengelak..
mari doa mati dlm khusnul khatimah..
dan lebih manis syahid di jln Allah..
aminn..

(rujukan : tauhid zindani, jilid 2, fasal 15)





semalam..
dgn lgkah yg penuh debaran..
berdebar mgharapkan impian tercapai..
di iringi dgn 2 org teman sejati..

langkah masuk dgn bismillah..
buat2 pergi ke arah yg berbeda..
sdgkan tujuan nya di sana..
lalu..aku melangkah ke arh itu..
"wah cantiknya"..bisik dlm hati..
namun dlm hati khuatir angan hanya tinggal kenangan..

saye : mas yg ini ada nga?
mas s.e : owh ada.. ada wrna putih, pink, kelabu, gold dan hitam..kalu mahu saya bisa keluarkan semuanya..
saye: owh yer..boley jugak

(next)

saye : kin.. kak z mane satu ni..?
kin : kalau aku, aku minat yg ini..
kak z : kalau aku..kala
u aku la..aku minat yg itu..

(alamak..berbeza pendapat plak..bingung!!)

(then)


saye : mas, saye mahu yg ini la...muktamad!!

(dlm hati kate semoge tepat..fuh!!)




hehe..alhamdulillah..
satisfied! =)








salam..in the name of Allah da most powerful and kindness


alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..

hanya kate syukur dpt di ungkapkan slps abis exm tadi..bkn krn dpt mnjwb dgn cemerlang atau ape..
tapi sgt bersyukur lps dr perasaan
"risau x abis study" yang kdg2 boleh mengancam iman yg sedia ada..
hanya krn hilangnya pergantungan pd Allah dan mengutamakan perkara yg kejayaannya hanya nmpk di dunia..
skang sye modul EMG (Endokrin, Metabolik dan Gizi) yang sgt banyaknya bahan dan penya
kit dan mekanisme yg perlu di fahami...


alhamdulillah...
hamparan kasih syg Allah sntiasa terbuka luas utk hamba-Nya..
di saat diri memerlukan sentuhan, Dia dtg membelai..
tatkala hati perlu kn pengis
isn jiwa, Dia dtg menyampaikan utusan..yang bisa membuatkan jiwa ini bergetar..menangis menyesali diri..


seluruh minggu ini..mmg bercadang utk habiskan mase tuk study..as las wik x mule ape2 pn..
bz dgn hal2 yg lebih pnting..dgn dugaan yg makin byk tido..
buat diri ini byk mengeluh..
dgn byk nye hal2 peribadi yg menganggu mud dan perasaan..
esp tntg org yg kita syg dan care..btol menguji sgt2..
isnin smpai kamis sye sgt2 risau pkir..smpt ke ni nk abis study..

kdg2 smpi solat pn x khusyuk..tp tido mkin byk..


"pe nak jadi ni?"
memarahi diri sndiri..


mmg benar bile niat belajar tu lari sket mule2 perasaan yg bukan2 dtg..
syaitan itu siap sedia dgn bisikannya..


smpai lah usrah pd mlm kamis tu..byk menepuk menampar torakal sye..

smpai tersungkur rsenye..
teman mmberi tntg doa dan pergantungan kite pd Allah..


"ingat lagi mse dulu result jatuh..ana sgt sdey tp xnk tnjuk kt kwn..tapi rse nk ckp kt seseorang je..then ana cal umi n mengadu psl result..umi pn bg kate2 smngat..tapi lps je ltk telepon, ana tibe2 rse bersalah sgt2..kenape? sbb ana mencari yang lain dulu b4 Allah..sdgkn da azan zuhur time tu..alasan yg
baik tuk berjumpa-Nya.. rse malunya pada diri sndri..malu nya pada Allah..nk kembali pd Dia tapi dgn rse yg sgt malu dan hina..sbb kite yg meningalkan Dia.sejak itu ana mengajar diri, kalau ade ppe pn Allah adalah tmpt 1st tuk mengadu.."
share teman usrah sye tntg pngalaman die..


subhanallah..


indahnya tarbiyah yg Allah cipta utk dia..indahnya perasaan yang dia rase yg kini sye rasai di stiap urat saraf bdn ini..kenape sye xpnh nk buat semo ni sebelum ni..
asyik2 mncari sahabat..asyik2 mngadap laptop..kalau ade keresahan..
tp penyelesaian nya xde pn..
bkn x boley bgtau teman2..itu kn fungsi seorang teman..
tapi salahnya aku, x mncari Allah yg pertama!


"mengapa kita mencari hambanya utk mengadu..sdgkn Dia sntiasa menunggu kita untuk mndgr rintihan.. bukan kah Allah mencukupkan segalanya..kalau ade Allah semua bnde akn ok n setel.. knape nak pegi mencari yang lain..sdgkan manusia ini x dpt bntu ape2 pn.. kdg2 lagi merumitkan ada la.."
(terngiang-ngiang kata2 mlm tu..)


balik dr usrah dlm keadaan tergamam..
byk berpikir tntg materi usrah tadi..
sbb tu sy
e suke kn usrah..byk mmbantu dlm kelalaian..
start saat tu sye tanam kan dlm hati, aku berserah pd Engkau ats segalanya..
hinanya aku..
bkn xtau spatutnya perasaan tu perlu ade dlm stiap hati2 hamba..
tapi kali ini aku sdr aku sdikit terpesong..


bodohnya..
knape aku rsau sgt study mgkin x abis..
sdgkan mase msih pjg..

sbb anggap study penentu kejayaan..

takot dpt result x bes..
malu dgn teman2 yg dpt gred tinggi
kenape rse malu dan sdey..
sbb mula hilangkan redha dan pasrah trhadap Allah..
terpesong nya niat utk belajar..
menjadikan matlamat selain Dia sbg tujuan..


bodohnya..
malunya aku..

gift and love frm HIM..


percaya atau x..lps saat tu hati ni sgt2 tenang..
tiada lagi kerisauan dan pikiran yg bukan2..
hanya Allah terbayang di pikiran..
hati pn lby tenang utk study..
xlgsg pikirkan pe akn jadi mase dpn..
sbb aku dah menaruhkan segalanya pd Allah..


itu spatutnya aku rse stiap saat.. kasihan..
dah hampir 2 tahun dlm tarbiyah..
baru dpt merasai..
at leas aku bersyukur Allah mencampakkan rase ini..
rase yg pure..x di tokok tmbah dan di buat-buat..
aku menghela nfs pnjg..

"jgn dgr bile aku nk cite masalah sbelum aku jmpe dgn Allah dulu tau"
- pesan aku pd teman..


rindu pada manusia itu menyakitkan.. tapi rind
u pd Allah sgt menenangkan..
saye cinta Allah sgt2..
dgrlah ya Allah..hambaMu mengucapkan kata2 cinta.. ikhlas dr hati ini..


meski ku rapuh dlm langkah.. dalam x setia kpd Mu..
namun cinta dlm jiwa hanya lah padaMu..
maafkanlah bila hati x sempurna mencintaiMu..
dlm dada ku harap hanya diriMu yg bertakhta..

(opick-rapuh)







paparons bes..

salam..

pegi HERO kt taman anggerik...wahh!! da renovate..mkin grand dan cntik..tp sush jgk sbb tmpt da berubah-ubah..sush nk cari brg..dlm duk cr brg tu slalo lalai nk tgk ni produk israel ke x..yg besar2 cm Coke, Pizza Hut, Danone tu tau la..tp anak2 syarikat die cm xbpe pasan je.. sejak peristiwa palestin tu, mmg kami sgt berhati-hati tgk produk mne..kalu ade je produk israel tros boikot dan x beli wpun suke produk tu..xtau rse smgt dan bnci dgn produk mrk..rse mrh mrk aniaya saudaraku di Palestin..tp tu la..hari tu bwt silap..xprasan beli life buoy(sabun mandi)..slalo beli biore je..tah hr tu tiba2 nk tukar selera..silap sye sbb x chek dulu..

balik mesia aritu..tgk kempen boikot ni da mkin tawar kt nmesia..x mcm awl2 kempen dulu..skang tgk rmi je pg mkn pizza hut, Mc Donald, beli sepaket Milo, beli Kotex, beli Meggi dll..


mari kita ingat balik k..

yg
TIDAK BOLEH..


  • Milo, Honey Star, Meggi, Indofood, Kit Kat dan semua produk Nestle
  • Chipsmore, Aqua, Mizone dan semua produk Danone
  • Coke, Sprite, Pepsi, Fanta, mineral water Ades, Sunkist dan semua produk Coca-cola company
  • Kotex, Head & Shoulders, minyak wangi Glade, Pringles dan semua produk P n G
  • Colgate, Pepsodent, Lux, Life Buoy, Blue Band marjerin, Kraft, kecap manis Bango dan semua produk Unilever
  • Starbuck, Carefour, Tesco, Mc Donalds, Pizza Hut, KFC
  • Nokia, Levi's, Calvin Klein, Tommy, Ralph Lauren, Boss, Mark and Spencer, Disney, Johnson and Johnson..
  • Maybelline, Revlon, Garnier, Loreal, Huggies, Kleenex

meh kite cari ganti..


  • Kotex --> Charm (bes woo..selesa)
  • Pepsi, Coke --> Soya Bean, Es Teh Manis, Es buah, Air Putih (baik utk ginjal)
  • Aqua, Mizone --> Vit, Pocari Sweat, Susu Lembu
  • Nokia ---> Sony Ericson (cun tapi x tahan lame)
  • Piza Hut ---> Domino's, Paparons, Siomay atau Bread talk (fire floss sdp..!)
  • Kfc, Mcd ---> Kenny Rogers, JCo (choco loco bes), Seafood Idola
  • Colgate --> obat gigi Mukmin (nme pn da Mukmin..hehe)
  • Carefour, Tesco --> Giant, Superindo, Hero, kafe FKG, Tanah Abang
  • Milo --> Teh Poci (dingin amat..)
  • Sabun mandi --> Biore
  • Maybelline, Revlon, Loreal --> Mustika Ratu, air wudhu (bley tuk solat skali.sure tenang..)
  • minyak wangi Glade --> Stella (atau pastikan bau badan dan bilik dlm kondisi nyaman)
  • Levi's, Tommy --> jeans Tanah Abang, tracksuit (berangin..x ketat)

pokoknya.. x mati pn kalu x gune prosuk Israel..mst ade je pengganti yg same kualiti dgnnya atau lebih bes lagi dr produk mereka..hdup je kami x mkn KFC, McD, Pizza Hut..ok je x pakai baju2 yg jenama Israel tu..xde org komplen pn..x gne Colgate boley je gosok gigi..tapi nk boikot hak masing-masing la kan..xkn nk pkse..bkn duit sye pn..duit mereka..tapi klu nk beli produk mereka jgn ajak org laen skali k..



respect mrk yg msih memboikot..sbgmana mrk rspect hak kamu x memboikot!


teringat sorg kwn sye..dia nk beli sunblock..tp bila die tgk sunblock yg plg murah tu Unilever tros x jd beli..wpun die mmg sgt prlukan sun block pd time tu..




dalam blog die tulis,
"biarlah bergelap terkena panahan matahari dari beli dgn rasa bersalah"

hebat die ni..



p/s : sile bgtau kalau ade kesilapan di ats..jazakillah..






bile timbulnya kesulitan..
baru kite tersedar sape sebenarnya teman yg memahami.. adakah dtg kelibatnya utk menumpang bahu.. atau adakah die sudi mghulur kan bantuan.. atau adakah kata2 peransang yg menguatkn..

tp kdg2 kite mgharap mrk yg rpt itu memahami..
tapi tidak sebenarnya.. malah ada org laen yg lebey dan sgt memahami.. mendengar sahaja tdk cukup.. krn anda tdk mmbantu apa2 pn sbnrnye..

dlm kesulitan.. xprlu berhabis jutaan.. ckuplah sebaris ucapan.. yg haru dan menyenangkan..

barulah nmpk..
hitam dan kelabu itu ade perbedaan..






saye penyeru..

saye penyeru..
fulltime abid and khalif

"Sesungguhnya Kami akan menurunkan perkataan yg berat kepadamu" (5)
"Sungguh, bangun malam itu lebih kuat(mengisi jiwa); dan (bacaan pd waktu itu) lebih berkesan" (6)
"Sesungguhnya pada siang hari engkau sibuk dgn urusan2 yang pnjang" (7)
"Dan sebutlah nama Tuhanmu, dan beribadahlah pada-Nya dgn sepenuh hati" (8)

(Surah Al-Muzammil : ayat 5-8)

mission

mission
berlari dan pas baton

bloggers.com

Followers

dibun's fans


ShoutMix chat widget