Grieve Not !

no matter what barriers stand in your way, never lose sight of your goal..



teman..

gerakkanlah HATI saya..
bukan fizikal saya..

sebab saya mahu kan perubahan HATI..
bukan fizikal semata-mata..
kerana fizikal xkan kekal lame, apabila HATI tidak turut serta








teringat suatu masa..
mase tu saye rindukan usrah..
rindukan rakan usrah dan murabbi...
nak sgt usrah
sampai saye merungut pada murabbi..
"camne ni kak, asyik x jadi jek!"
kebetulan ade je bende atau program tatkala kami decide mengadakan liqa'
tapi, murabbi dgn tenang menjawab..
"xpe2..kita ikut je apa yg Allah dah susun"

kali pertama bace msg tu, saye x rase ppe..
tapi xtau kenape sye nk bace msg tu lagi..
sampai saye rase ade sumthng yang menarik perhatian dan menyentak hati saya..

"kita ikut je apa Allah dah susun"

entah mengape waktu ini pula hati saya tersentuh..
sebelumnya, bkn xpernah dgr ayat klise ini..
mungkin Allah nak memberi petunjuk melalui murabbi sendiri..

ayat yg simple, tapi maksud yg sgt mendalam..
sgt cantik..

ayat yg bisa menyebabkan seorang itu sgt2 bertawakal pada Allah..
ayat yang bisa membuatkan seorang itu sgt-sgt tenang..
ayat yang buatkan kita x perlu pikir banyak dan complicated..
ayat yg membuatkan saya rase sungguh hamba..
ayat yang mmberitahu saya, hidup saya totally bkn milik saya..
ayat yang buat saye yakin Allah x kan menzalimi saya..
ayat yg mmbetulkan tanggapan saya,yg terbaik adalah di mata Allah..

mungkin ada yg akan cakap..
"ala..saya tahu je bende tu. busan la"
tahu tidak cukup..
tapi perlu memfikrahkan..
itu cabaran untuk kamu!

p/s: percaya kata2 ini..kita akan tenang menghadapi hidup.. xperlu nak pkir byk2 yg bkn kerja kita..
p/s : tlg ingatkan saya, bila saye mule letih dgn hidup..




dear diary..
banyak nye checklist yg perlu di setelkan..

  1. setelkan HAMKA yang masih banyak..
  2. mule balik hafal 10 hadis arbain dan 10 hadis riyadhus sholihin..
  3. tingkatkan hafalan surah juzuk 30
  4. ready untuk presentasi recording untuk bab awal buku "study-study tentang Islam"
  5. plz hantar feedback mukhayyam cepat!!
  6. cepat-cepat isi pulsa..
  7. pliz recheck duit rumah Zilal 
  8. tunaikan janji nak keluar dgn orang
  9. plan futsal dgn rakan-rakan mostopo nex wik..
  10. cari waktu nak jumpe drg liyana subri..

next wik schedule..

isnin (13/12) start neuro..
isnin (13/12) liqa QN..
isnin (13/12) besday basyu..
selasa (14/12) besday mak..=)
rabu (15/12) puasa hari arafah
jumaat (17/12) exam neuro..
sabtu (18/12) exam parasit..
sabtu (18/12) daurah adik syira
ahad (19/12) game futsal..


p/s : subhanAllah..maal hijrah yg luar biase tahun ni..





laut yang tidak bergelora..
tidak akan menjadikan saya pendayung yang hebat..









saya sangat teringin kalau..
bila ppe exam pun..
dari pertanyaan..

"lulus atau tidak?"

diganti dengan..

"Allah redha ke tidak?"

sgt cantik kalau kita selalo saling mengingatkan each other..
baru rase ruh daripada rase duniawi semata-mata..
rugi je kan..


p/s : mungkin time UA nnti baru tercapai.. tapi kan bes kalao da'i sndiri amalkan.. boley kita recheck balik niat kita belaja kerana apa.. dan ape prioriti kita sebenarnya =)

p/s : saya rse KKD ni lby byk mengajar tentang tarbiyah daripada ilmu medic sndiri..so, saya akan menikmati segala bentuk tarbiyah yang Allah telah susun.. =)

-saye mood robot-


God..

subhanallah..

outstanding feeling..!!! 
(seriusly)

hanya Allah saja yang tahu..

mula2 sayu.. then risau...pastu kesian.. 
finally sgt bersyukur.. =)
sangat2!

alhamdulillah Allah permudahkan dari awal sampai ke akhir..
xtau rase hiba sgt time tengok tadi..

dear sapi number 4,
tunggu kami di syurga yer..
insyaAllah..


p/s: rse yang sgt nikmat.. lebey lagi dari perasaan lulus SOCA aritu.. hehe.. 




salam..

terkesan dgr hadis ini tentang sabar..


Dari Ibnu Musayyab r.a berkata : 

"Ketika Rasulullah sedang duduk bersama para sahabatnya, ada seorang lelaki yang menyakiti Abu Bakar tetapi Abu Bakar diam saja. kemudian orang itu menyakitinya lagi tetapi Abu Bakar tetap diam saja. Kemudian orang itu menyakitinya untuk yang ketiga kalinya lalu Abu Bakar pun membalasnya. Menyaksikan hal ini, Rasulullah pun bangkit, lalu Abu Bakar bertanya : "Apakah engkau mendapati aku telah bersalah wahai Rasulullah?" 


Rasulullah bersabda : 
"Malaikat turun dari langit mendustakan apa yang dikatakan oleh orang itu. Tetapi ketika kamu membalasnya maka malaikat itu pun pergi dan setan pun duduk. Karena itu, aku tidak suka duduk bersama setan"

(HR Abu Dawud)


be patient


salam..in the name of Allah..insyaAllah..


bagi saya..
orang yang top class adalah...

bukan sekadar dia banyak melakukan kebaikan..
atau yang banyak berkorban..

tetapi dia x pernah berkira dgn kebaikan yang dia lakukan..
dia x pernah ungkit..
dia x memandang rendah pada mereka yang x melakukan..
dia x menggunakan banyak kebaikan itu sbg modal untuk merehatkan diri..
dia x menunjuk ketika melakukan kebaikan..

krn ia sgt deal dgn keikhlasan dan niat krn Allah..
lby mudah kot buat kebaikan..
tapi sgt susah menjaga hati..

bagi saya..
org2 yang sempurna imannya..
x cukup dengan hanya dgn kuat beribadah..
bace AQ dan mathurat tiap hari..
tapi perlu juga menjaga hubungan dgn orang lain..
jangan bermuka masam dgn orang..
jangan mengambil kesempatan pada orang lain..
give n take dgn orang..
respect setiap orang..

Islam kan luas..
Allah x menekankan setakat ibadah sahaja..
tapi dari sekecil-kecil benda Allah nilai..
kdg2 kita puas dgn kebaikan dan amalan yang di lakukan..
tapi pernah kita pikir..
adakah amalan kita itu merupakan "sesuatu" pada Allah..

jage hati..jage bicara..jage niat..

bagi saya..
baik xpayah buat kalau akhirnya nanti nak mengungkit dan berkira..
dah jadi x ikhlas nanti..


mari teman bersama dibun.. kita muhasabah diri..
menjadi ikhlas seriusly sangat susah..


p/s : kdg2 ada unsur2 "berlagak" pada kita..seriusly terkesan dgn materi RIYA' dari murabbi..
p/s ; sgt respect dgn org yang banyak melakukan, tapi x berkata-kata dgn apa yang telah dia lakukan..
(wa caya lho..)
p/s : saya sedang cuba menjadi top class..tegurlah diri..









salam..dgn nama Allah Maha Besar, Maha Tinggi...

jujurnya..

saat saya mendapat materi SU dai rakan akhwat, x pernah terlintas pun untuk mengklasifikasikan diri sama ada AT atau AN.. bagi saya itu bkn poin utama materi tersebut.. tapi mungkin normal nya kalau ada setengah orang yang berpikir sampai ke arah tu..n saya yakin materi itu sndiri tidak langsung di niatkan untuk membuatkan para penyeru rase rendah diri dgn hakikat penciptaan manusia yang pelbagai..

sayangnya..

materi yang begitu besar maksudnya itu.. tidak dapat di tangkap sepenuhnya oleh pendengar.. suatu materi sgt berguna terutama pada jalan ini.. memberi idea untuk memilih golongan mana yang menjadi target kita.. bkn untuk memberitahu KITA ini di pasukan mana.. sungguh sayang, bila adanya mereka yang mengambil bende2 kecil sdgkan ada poin yg BESAR dan PENTING untuk kerja KITA ini.. apalagi bila mereka yang merasakan  dia AN, menjadi alasan para penyeru rendah diri dan decide untuk keluar dari jalan ini..

percayalah..

tiada yang kurang dari penciptaan Allah..Allah telah menyediakan keadaan terbaik untuk tiap manusia untuk menjadi lebih baik.. siapa pun kita.. orang biasa yang bukan pemimpin atau orang yg pemalu x tahu bercakap.. percayalah pada tuhanmu, itu bukan untuk merendahkan kamu.. sungguh penciptaan Allah sangat adil.. pemimpin memerlukan orang yang perlu dia pimpin.. tanpa AN, bagaimana seorang AT menjadi pemimpin yang baik.. hal ini sungguh kecik.. antara AN dan AT.. sdgkan banyak lagi bnda yang Allah ciptakan manusia berbeza-beza.. kaya vs miskin.. cantik vs biasa... pandai vs biasa.. bahagia vs sengsara.. itu adalah hukum alam..tiada yang pelik.. jadi, xperlu rasa kamu pelik jika kamu AN..

jamaah itu gabungan sekumpulan individu..

HAB menggambarkan suatu jamaah itu ibarat sebuah kerusi...ada tempat duduk, tempat sandar,  tempat pegang dan empat kaki.. suatu kerusi x akan menjadi kerusi tanpa salah satu di atas.. jadi kita saling memerlukan.. biarlah kita menjadi kaki atau tempat pegang saja, tapi ketahuilah betapa besarnya role mereka2 ini.. mungkin ada ingat menjadi kaki itu level kita di bawah, tapi sebenarnya itu struktur yang paling kuat pada kerusi.. tanpa kaki kuat, maka rapuhlah sebuah dakwah.. org di pimpin sebenarnya yang menjadikan ketua itu pemimpin yang baik..orang yg kurang menonjol bkn maksud dia tidak penting.. hakikatnya tidak perlu nampak menonjol di mata manusia..krn kita mncari keredhaan Dia..





"rehatkanlah hatimu..sesungguhnya hatimu tidak diperbuat daripada batu" (Rasulullah)

pada penyeru yang rasa lelah..rasa lemau..rasa x semangat.. rehatkanlah hatimu.. mungkin ada banyak benda belum setel.. sampai timbul anggapan yang macam2 dan x baik.. (katanya AN x penting!) tiada masa memikirkan nasib diri dilahirkan AN.. buangkn ego krn ia tidak akan bawa kita ke mana melainkan mengikut jalan syaitan.. tidak jatuh air muka seseorang menjadi AN.. yang membezakan antara mereka adalah orang yang paling bertakwa..yang penting, gunakan segala kualiti yang ada pada kita dgn semaksimum mungkin.. percayalah kita boley jadi hebat..

(ingat jadwal dari AN, seseorang boley jadi AT)

seriusly...

bagi saya peribadi.. biarlah diri ini AN atau AT,  saya tetap bersyukur krn saya adalah orang yang "terpilih".. itu adalah rahmat terbesar dalam hidup..menjadi pilihan Yang Esa menyampaikan risalahNya.. Allah kata KITA BOLEH! tiada sape boley kata kita x boleh!


p/s: ini pendapat peribadi.. kerana diri sayangkan semangat kalian..



saya rindu pantai..
sgt rindu..
bagai hati ini tertinggal di sana..

saya rindu bulan subuh itu..
yang menerangi pantai yg gelap..
ia x mengucapkan apa2..
tapi saya melihat senyuman di sebalik bulan..
cukup buatkan saya merasa sayu..
sangat sayu..
sdg memujuk hati yang gundah gulana akhir-akhir ini..
 bulan memujuk dgn senyuman..

sgt swit..
teringat surah Ad-duha

"Tuhamnu tidak meninggalkanmu dan tidak membencimu"

oh..tenangnya..


saya rindu pantai..
x tahu kenape..
mungkin sebab saya rindukan perasaan ini..
yang mungkin turning point saya kali ini..

jazakillah tuhan..



salam..


selepas hampir 3 tahun dalam tarbiyah.. banyak bnde yg baru saye sedar, saya muhasabah, saya pikir.. yang buatkan saya nyesal kenape dahulu saye x pernah terpikir langsung saya milik Allah untuk segalanya.. dulu saya tahu ada Allah.. tapi saya pikir Allah juz memiliki nyawa saya.. sebab Dia boley tarik nyawa and then saye mati lah..so sebab tu sye takot dgn Allah..n kehidupan adalah saya yg uruskan sendiri.. Allah juz tgk dar ArasyNya dan depends pada orang tu sndiri macam mane nak hidup, macam mana nk makan dll..

tapi itu dulu.. bila saya rase apa2 tentang diri adalah HAK saye..

tp act bukan setakat nyawa saya milik Allah.. tapi hidup, makan minum, anggota badan,naluri, hati, pikiran, bakat dan SEGALANYA ada pada diri ni TIDAK SATU PUN MILIK TOTAL SAYA..


dan saya merasakan fakta di atas sampai detik yang sekarang..


tanpa Allah..saya akan gagal..


bila saya nampak cepat tegang dan marah..
itu tanda hati saya jauh dgn Allah..

bila nampak saya malas dan kuat tido..
itu tanda hati saya jauh dgn Allah..

bila saya down dlm dakwah dan study..
itu tanda hati saya jauh dgn Allah..

bila saya rase malasnye nak studi..
x lain dan x bukan..
itu tanda hati saya jauh dari Allah..

oleh itu.. saya hairan..
orang2 yg seperti saya dahulu...

mane mereka dapat kekuatan untuk study dgn baik..
walaupun x meletakkan Allah di tempat pertama..
sebab bagi saya, Allah shj sumber kekuatan..

macam mane mereka boley rse selamat..
sebab bagi saya, Allah shj tempat berlindung...

betol lah.. bila tiada Dia tempat berlindung..
maka, jadilah kita cepat marah.. kurang sabar, jadi lemah..
then mula la setan2 dtg cucuk..
biase la dia kan keje 24 hours..

aritu mase naik bajai.. die mintak sampai 20k dari CL.. sye xtau nape rse nak marah sgt.. dah la lame x rse nak marah cmtu..serius.. rase geram dan x tenang.. bile duk2 baring2 tng kan diri.. saya sedar ini semua sbb tiada Dia dkt dgn saye..

saya perasan..
hati saya beri efek sgt besar pada pergerakan saya...
sangat2..
bila hati kosong..
saya boley x risau ape2..x pikir ppe..xrisau ppe.. x kesah pun ape2..
jadi heartless..

maka kawan2.. jaga lah hati yer..





please. don't. happen..

= (


mintak maaf..

itu kesan dari hati yang bolong


tatkala meniti suatu jalan..
kita asyik berlari..
semua orang tahu kita boley berlari..

tapi kadang kala bes jugak kalau kita bergolek atas tanah pula..
sape cakap bergolek-golek x sakit?
s.a.k.i.t.

tapi at least orang tau kita pn boley bergolek..
tahu bergolek..
rasa sakitnya bergolek..

tapi bila asyik bergolek..
dah sakit satu badan..
sampai dah lupe cara berlari..
so kena la blaja balik cara berlari..
sebab semua orang sdg berlari..
bkn berlari anak..
tapi berlari laju..

[heart. influence. a. lot. in. every. steps. of. life]


p/s : sape kate sye x rindu main sport...





salam..

 gambar raya 09


selamat hari raya =)

maaf atas segalanya..

-slave of Almighty-


p/s: cuti raya lame, 3 minggu.. dah 3 tahun xpernah dpt bercuti selama ni.. =)
 p/s : tgh plan untuk start puase 6 syawal.. 



salam..


Student Oral Case Analysis..
dah makin hampir..


saya risau dgn banyak nya bahan kne cover..
xtau dapat tajok ape..
tapi act sye lbey risau bnde lain sebenarnya..

ilmu boley di study..


tapi ketenangan Allah yang bagi..

ketenangan xdapat di study..
x dapat di beli..
dan x dapat di plan dan practise..
itu hak total Yang Memberi Ketenangan..


sgt harap Allah menurunkan ketenangan pada hari exam..
itu lbey baik dari study byk2 tapi time jwb blank tibe2..

Ya Allah, tenangkan lah hamba Mu ini..





selalo sangat...

kita nak yang macam ni..

tapi Allah bagi yang lain, yang xpernah kita pikir..

yang selame ni kita pandang kosong..

menjadi cantik dgn kehendak Dia..

cantik..

sangat cantik...=)






post 1:


bile sebut satu per satu asma Allah.. makin nak sampai ke nomor 99, makin kerdil rasanya diri.. 
cukup lah sebut satu Allah Maha Pengampun.. 
dah buat hati sgt bergetar dan rasa cinta pada Dia..

anta Ya Rabbi, anta Ya Rahman, anta Ya Allah....Allahu Rabbi



post: 2 

dulu 
time Ikhwanul Muslimin berperang dgn kerajaan Israel..
semua orang berebut nak maju ke depan untuk mati dulu...
sampai kne buat undi siapa yg bertuah untuk maju dulu..
sebab tujuan hidup mexreka adalah syahid..

sekarang
nak dpt kn volunteer utk berjihad sgt susah..
smpai kne offer habuan dan ganjaran..
smpai kne undi sape yg "malang" untuk maju dulu..
sebab ade nya wahan dlm hati-hati kita..

beza amat kan...
btollah dunia dah terbalik..


salam.. dengan asma Allah, Maha Mengetahui segala isi hati..


betol kata teman..
seorang penyeru dah x boley nak merajok-merajok dah..
kalau masih nak, maksudnya ada masalah hati kat situ..

dah x boley megharap org lain pujok dah..
kita kena pandai pujok diri sendiri..
sebab masih banyak benda lain lagi penting dari benda2 kecik macam ni..

dah x boley dah nak tunjuk kan diri stress dah..
sebab kita perlu pandai kuatkan diri..
dah x boley nak harap kan lingkungan dan orang lain dah..
sebab org lain pn sdg menguatkan diri..

perasaan-perasaan itu NORMAL..
tapi sorg penyeru mesti punya solusi yang cepat dan tepat utk semua itu..

(apa-apa pun..balik lah pada Allah)




"saat seseorang itu mula melupakan Tuhannya dan memilih mengikut syaitan dan hawa nafsu,
maka pada saat itu sebenarnya jiwanya sudah mati..
hanya jasmani nya saja yg hidup.."

(dr. diana)



salam..

rase cm lame x update blog.. duduk kt zilal ni mcm2 mnde kne pikir n setel kan.. dgn kerje besar yg melambak-lambak, dgn hal rumah lagi, presentasi bahasa inggeris lagi, SOCA lagi.. ade je idea nk tulis tapi slalo x dpt kesempatan, as bile menulis sye perlu kan konsentrasi yang penuh..hehe

lately ni heboh psl hal Mavi Marmara..mereka yang sya admire tahap tawakal dan pergantungan trhadap Allah.. HEBAT! sungguh mereka adalah org yang dipilih.. beruntungnya, berpeluang mati syahid.. walaupun x mati syahid pun, tapi pahala berjihad dan meletakkan Islam tempat pertama adalah suatu yg MARVELLOUS!

saya pernah terbaca..

"kesah Gaza bukanlah berkaitan dgn umat Islam.. tapi adalah tentang kemanusiaan"

(w.h.a.t!)
saya kurang bersetuju..(boley tolak kalau mahu)

sgt sedey bile statemnet ni di keluarkan oleh org Islam sendiri.. terang lagi jelas mereka mengancam Gaza krn agama.. sejarah membuktikan.. ayat AQ membuktikan.. kalau setakat nak mensaiko dari segi manusiawi, x perlu pilih Gaza kot.. serang je Malaysia atau negara lain konpem boley menang sekelip mata punye.. buat pe nk serang Gaza yang dalam diri mereka mengalir ruh-ruh semangat berjihad yang mnjadi ancaman kpd mereka.. mereka bkn xtahu org yg hidup dan mati krn Allah lebih susah di kalahkan dari mrk yg pandang Allah sebelah mata.. mereka tahu Gaza sgt kuat dr segi rohani.. xperlu senjata canggih2.. iman sudah cukup memenangkan..sebab tu dari dulu sampai sekarang Israel x dapat2 lagi menawan Gaza.. tapi nape mrk tetap serang jugak? sebab tahu org2 macam ni la yang akn menghancurkan mereka.. anak2 muda yg telah menghafaz Quran yang akan menuntut bela pada mereka.. kenape mereka x rase terancam pn dgn Malaysia.. krn mesia kurangnya rahsie kemenagan sebenar dlm jiwa rakyat Islam..

bagi saya mereka yg mengeluarkan statement ini adalah mungkin..mungkin je

s.a.t.u : x tahu sejarah Islam

ketahuilah bahawa rencana Yahudi semua bkn nak krn nk untung ato duit sgt pun.. tapi target utama mrk adalah menjatuhkan Islam.. mereka xsyg wang mereka.. keluar lah berjuta-juta pn mrk x kesah kalau dapat menjalankan rencana menghancurkan Islam..

d.u.a : ingin mengambil perhatian dan simpati orang bukan Islam juga..

nape takot sgt nak sebut ini adalah krn Islam.. x cukup ke umat Islam yang bertebaran di Bumi untuk bangkit dan hancurkan musuh.. meletakkan aspek kemanusiaan pada serangan Gaza adalah terlalu umum dan mmg boley di terima pakai untuk menarik org bukan Isalm bersimpati.. come on la.. kita sudah cukup kuat.. Allah sndiri melarang kite mnjadikan org kafir sebagai sahabat..

t.i.g.a : x rase pun yang Islam sedang di gugat..

sungguh selesanya kita dalam kehidupan kan.. tidak ada peperangan senjata, bukan maksud tiada peperangan.. mereka sdg menyerang pemikiran kita dgn usaha yg keras.. tapi bila kita x rase sdg di serang, maka chek lah iman kita.. mungkin kita salah sorg yang menjayakan rencana mereka..

come on la berdiri di dunia nyata dan realiti.. bahawa yahudi menyerang Gaza krn I.S.L.A.M... kalau nak kte aspek kemanusiaan, mmg dari dulu pn yahudi dah membolak balikkan aspek kemanusiaan pada satu dunia... termasuk lah diri kita sndiri.. tapi nape kita xkesah atau x sedar pun..kenape yahudi takot sgt dgn gaza bkn dgn kita? hanya kerana roh2 yang hidup pada diri stiap mereka di sana.. itu perbezaan yg ketara dan jelas..

suatu artikel mengatakan bahawa yahudi meniliti setiap helaian Al-Quran dan per ayat untuk mengagalkan sgala yang disebutkan dlm AQ.. meneliti setiap kelemahan kita.. mungkin mereka x tido malam pn.. mungkin mereka xde life pn.. semata-mata nk hancurkan Islam.. tapi kita masih rasa dunia masih panjang.. masih rasa sudah berada di jalan benar.. nauzubillah..


" kemenangan itu dari Allah semata-mata"
xde org yg nak bantu agama Allah pun, Allah boley berdiri sndiri untuk memenangkan agamaNya..




8 JAM
adalah waktu tidor yg sebaiknya..

entah mengapa saya rase statement ini..
walaupun atas kajian dan kajian..

saya rase ni juga adalah agenda Yahudi!!

dalam AQ, Allah cakap tidor 4 jam  pun da cukup..

"wahai orang yang berselimut" (1)
" bangunlah (utk salat) pada malam hari kecuali sebagian kecil" (2) 
"yaitu separuhnya atau kurang sedikit daripada itu" (3) 
"atau lebih dari(seperdua) itu, dan bacalah Al-Quran dgn perlahan-lahan" (4)

Al-Muzammil : ayat 1-4

x kan nak menafikan..

kalau tidor yg cukup itu 8 jam,
kenape mereka suro dokter on-call x tido berjam-jam?
x nyambung kan..


p/s : kurangkan lah tido..







get well soon zie...

berat mata, 
memandang teman suka dan duka terlantar sakit.. =(







salam..dengan nama Yang Agung, Yang maha Penyayang dan Tidak Memungkiri Janji..


saye selalo cakap ngan diri..

"jadi dai sepenuh masa "

hakikatnya, saya sdg mencoba.. kdg2 saya selalo bahagi masa study dgn masa menyeru..bile time mood exam, saye letak tepi dulu kerja menyeru..dan bila sdg semangat menyeru, saya letak tepi study.. sampai la bertangguh jadi las minute.. saye selalo dgr penyeru perlu membawa imej penyeru setiap masa.. bukan masa daurah sahaja, bukan masa usrah sahaja, bukan masa ade adik2 sahaja.. tapi depan akhwat di rumah pun perlu bawa akhlak seorang dai...bukan mntg2 adik2 atau murabbi x nmpak, saya di rumah x melapang dada dgn akhwat, saya malas nk kemas rumah, saya x plan study saya dgn betol smpai da mlm exam tu stress x menentu, tnpa sebab yg pasti.. saya x suke stress sebab study sebab itu sgt useless.. las2 ia effect mood sye nk fokus n effect hati saya mnjadi x tenang..


penyeru dan masa sgt berkait rapat.. sgt2!! seperti pakcik Hasan cakap, kerja kite lebih byk dari masa yang ada.. sorg penyeru perlu mengurus masa dgn baik dan teratur.. plan kerje kite btol2.. buat dgn sistematik..jgn buat setiap perkara las minit... untuk semua tugas kita, x kira study atau kerja umum yang menjadi tanggungjwab kita..plan study kite btol2 spy kite x study las minit..skng kena betulkan "jarum kompas" kite study bukan kerana exam lagi.. bukan kerana malu dgn kwn2 kalau x study.. tapi kita study sebab Allah suroh.. bile buat sebab Allah, x payah tunggu masa nak exam kot baru nak study.. saya selalo mencuba.. tapi saya tau saya masih gagal..


saya xnak... bila time exam je sye lebey kan study.. sampai seruan dakwah pun xley nak ganggu..sampai hal2 seharian pengurusan di rumah pn x saya endahkan.. nape sebab study nak kene korbankan semua rutin harian.. kan kite dai sepenuh masa.. bukan dai bile musim menyeru.. dan student bile musim ujian... kalau dah nak jadi dai sepenuh masa, kena la kerje dakwah, study, akhlak dan qudwah itu berjalan selari pada stiap masa..tanpa endah itu hari exam atau x exam.. saya sdg mencoba.. walaupun saya tahu sgt susah.. tapi saya kena!!


saya sdg mendidik diri menjadi penyeru sepenuh masa...
teman2..sile bantu saya..
tunjuk akhlak dai setiap masa..
supaya kite x menjadi ahli syurga separuh masa..

bile jadi dai sepenuh masa..
kena lah sedia bekerja setiap masa untuk D..
kena lah belaja krn D seperti masa..
kenalah berakhlak baik krn D sepenuh masa..

mari teman bersama dibun, kita muhasabah diri..



NIGHTMARE is not juz happen at night..
but its for a lifetime..


especially when it deals with ur sin's proportion..


-sole-survivor-



salam..
ini actually adalah post berantai kedua bersama cik demoiselle...
sile amik perhatian ye..hehe



saya x suke merasa makanan bile time masak..huhu..

sebab tu sye xboley mnjadi tukang masak yang hebat..hehe.. kalau msak utk diri sndri, cukup lah kalau makanan sye boley di telan dan merasa kenyang di perut..huhu.. sebab klu masin sgt boley makan dgn kicap.. kalau pedas sgt makan dgn air sejuk..huhu..

saya x pernah target untuk pegi mana2 tmpat luar negara..

mungkin ramai org sgt teringin nak pegi luar negara.. tapi untuk saya xde la nak sgt pun..xde la sampai psg impian atau kumpul duit semata-mata nak ke sana...tapi sye mgkin akn pegi kerana tuntutan keje besar saya..

saya sgt minat bola sepak dulu2..

masa tu msih zaman Roy Keane atau Thierry Henry.. sy sgt2 suke tgk bola..in fact saya pnh bangun malam (bkn qiam pun..huhu) untuk tgk bola scr live..hehe.. boley kate kan, dulu sye tahu nama player tu, player ni dari kelab mane n negara mane n ape posisi die.. tapi skng serius bola sepak sgt jauh dari saya.. banyak player2 baru sye xtau.. haruslah kan!! kerje saye dah x boley sibuk2 dgn bnde2 ni lagi..

saya pernah masuk pertandingan nyanyi..

mase tu baru je darjah 4.. sye nyanyi scr trio lagi.. dgn adik kembar dan sorg kawan..huhu.. time tu sye nyanyi lagu Elite..pewiit!!haha..dpt number dua tawu..huhu.. tapi actually jury time pertandingan tu adalah anak buah ayah saye kt Harian Metro..huhu..mungkin sebab tu kot sye menang..owh tidak!! saya de bakat jugak pe.. =p

saya ade tulang lebey di bahagian distal kaki kanan..

itu membuatkan saye mmg x boley duduk secara bersila slm mase yang lame.. sebab nanti akn rase sakit.. so saye akan selalu duk bersimpuh (auw!!).. sampai org kate sye ayulah duk cmtu.. tapi posisi plg bes time duduk adalah menjulur kaki ke depan.. fuh! lega semua sendi n otot.. tapi x bley selalu, x sopan katenye.. tapi sye sgt suke..kalau perasan la.hehe

saya dulu pernah main bola baling wakil selangor..

time tu sye jadi keeper tawu! xsgke npe sye plih position tu.. tapi dgn tgk bola byk mngajar sye cne nk jadi keeper yang bagus.. mase tu main kt kelantan.. n mase tu 1st time sye dtg kelantan.. time jadi keeper, selalo dlm pikiran pkir org ni baling bola laju ke x, baling arah mane, boley x saye tepis.. mmg sgt mencemaskan.. tapi dr situ sye belaja untuk sntiasa tenang dan yakin bola tu sye dpt tampan..huhu.. games actually banyak mengajar tntg hidup kalau kita menghayati.. =)

saye lebih suke memendam..

bukan menyimpan dendam ek..tapi pendam.. saye mmg jenis mcm tu..in fact kalau de mslah atau ppe..sye lby suke simpan sndri atau plg nk cite pn pada org yang betol2 dekat dgn saya.. saye lebih suke simpan stiap bnde hanya untuk Allah yang Maha Mengetahui.. tapi bkn mksud org yang suke curhat x bgus.. ikut cara msing2.. tapi kalau diri, sye lby suke mghayati suatu masalah dan peristiwa untuk mengambil pengajaran..

saya x banyak duit sebenarnya..

tlg la tahu bahawa sye x banyak duit.. ramai igt sye banyak duit..suro blnje la, suro support la.. ketahuilah duit dlm akaun saya ade ttteeeetttt!! kang sebut de yng trkejut.. (cam cik kam..huhu) mmg bdk2 jpa dpt 3bulan tapi tlg la tahu perbelanjaan kami same je ngn semo orang..huhu.. tapi insyaAllah nak ajak ppe demi keje besar boley je..pandai2 la diri nak hidup..hehe.. setakat ni dlm xde duit, alhamdulillah rezeki Allah di mana-mana..=)

saya jenis orang yang xsuke tunjuk..wee!!

saya mmg jenis prg macam tu.. tolong tahu ek..hehe...sye x tunjuk sgt kalau sye syg org tu..sye care dgn die.. atau saya sgt mghargai die dan sye rindu kan die..saya penyegan orgnye..hehe.. so kalau cm nmpak2 dingin jgn slh phm.. kalau x rse affection dari saya sekali-sekala jgn kate sye sumbung.. in fact mak sye slalo tnye, dib ni xde prasaan pn mak x sehat.. dib ni x rindu kat mak pun.. tapi ketahuilah hati sye sgt dekat dgn org yg dekat dgn saye..hehe..xperlu la gtau.. kang bias lak kn..kui3

saya x suke memberi materi dlm keadaan x redi..

mmg sungguh.. dai tu kne sntiasa redi.. mksud sye materi yang baru n xdpt sye rase..so sgt susah lah nk mencreate ayat kalau bnde tu kite x rase.. rase cm sgt hipokrit plak atau mngikut skrip plak kalau kite memberi tapi x merasa..mungkin boley je nk bagi.. tapi bg diri sye sndri, sye akan rse sgt xbes n bersalah sebab saye x rase bagi betol2.. hehe..

tarbiyah banyak mengubah saya..
point yang paling besar saye nak stress kan..serius.. sgt2 banyak..dan saya tahu itu semua kerana kasih Allah kepada hambaNya.. (terharu)


sekian.. 11 things dat u might know/dont know..hehe..
saje iseng2.. nak taaruf supaya rse lebey dekat..








Allah juga adalah lecturer..

yang mengajar penuh kasih dan sayang..
yang membekalkan Al Quran sebagai text book..
yang mengajar tanpa bayaran dan batas masa..
yang memberi teguran bila kita ketelanjuran..
yang memberi latihan dan ujian untuk memantapkan..
yang memberi soalan bocor untuk ujian besar di sana..
yang memberi markah pahala pada hamba2 Nya..
yang mengeluarkan result sama ada syurga atau neraka..



saya ada fav lecturer saya di Trisakti..(pewitt..)
tapi Allah adalah "teacher" sebenar saya.. =)


p/s : sgt bes actually kalau sntiasa dgn Allah..tapi kdg2 diri sndri yang meninggalkan Dia..=(



when u do sumthing..
u have to be pure..

when u dedicate sumthing..
u have to be pure..

when u sacrifies sumthing..
u have to be pure..

purity is not juz a word..
but it is inside..

otherwise, its useless..



salam..


menyeru itu adalah seni.. sorang penyeru perlu mmpunyai kesenian dalam menyeru.. seperti seorang doktor yg perlu kan keseniaan dalam merawat.. doktor yang hanya mndapat pointer yang tinggi tetapi gagal di lapangan, maka dia hanyalah pelajar perubatan yang terbaik.. tapi bukanlah gelaran doktor yang baik.. doktor itu kerjaya.. maka orang akan menilai anda bila anda bekerja sbg doktor.. mungkin nilai ketika menjadi pelajar itu sedkit berpengaruh.. tapi prcayalah orang lebey suka kpd doktor yang trampil dan tepat dalam melakukan diagnosa.. bukan nya doktor yg hanya berjaya di ujian semester..


begitu juga penyeru.. bila ade kuiz tentang Usul 20.. mungkin kita org paling awal dpt jawab.. dgn dalil dan keterangan nya sekali.. mungkin bila murabbi suruh tadabur satu ayat.. mungkin kata2 kita adalah kata yang menusuk dan terkesan sekali.. bila adik2 meminta nasihat, mungkin kita lah pemberi solusi yang hampir tepat sekali.. namun itu adalah teori atau kata2 manis yang x dinafikan sgt berperan penting dalam mengembangkan dakwah.. namun, menyeru itu adalah kerja.. suatu praktikal dimana kita perlu menterjemahkan kata2 dlm bentuk perbuatan.. yang belum tentu kita dapat laksanakan wlaupun mulut sgt mudah mengatakan.. kalau kita nak tahu tingkat kita sebagai penyeru.. maka lihatlah pada kerja kita.. bukan lihat pada berapa banyak buku nota usrah yang kita da kumpul.. ilmu Allah itu kdg2 suatu yang x perlu di tulis.. tapi hanya perlu dirasa.. yang bila kita menghayatinya maka kita merasai denyut2 nadi kita hanyalah untuk Allah..

kadang2 kita cakap rezeki dan rezeki.. tapi kita masih takot dengan result yang akan datang..
kadang2 kita cakap ikhlas dan ikhlas.. tapi masih berkira-kira dalam melakuakan sesuatu..
kadang2 kita cakap ukhwah dan ukhwah... tapi masih nak sakit hati dgn akhwat sendiri..

sejak duduk Rumah Islam (RI) ini.. banyak perkara yang menyedarkan.. banyak perilaku orang yang mengajar.. banyak kenyatan yang harus di terima.. banyak juga kelemahan diri yang perlu di perbaiki.. ape yang saya nampak adalah Allah ingin memupuk atau mendidik para penyeru di Zilal ini suatu perasaan ikhlas, sabar, menerima seadanya, berlapang dada, ibadah atau rutinitas dan banyak2 lagi.. mungkin dulu kami di uji dengan bnde2 yang besar seperti solat di awl waktu, qiam scr berterusan, baca quran stiap hari.. dan bila setiap perkara2 besar ini hampir di capai, maka tiba masa Allah menguji atau mentarbiyah perkara2 ynag menjadi subtopik kpd perkara2 besar..

  • Allah x lagi menguji tentang ibadah.. tapi Allah menguji dgn adakah ibadah itu suatu rutinitas atau ketaatan..
  • Allah x lagi menguji ukhwah.. tapi Allah menguji kesabaran dan melapang dada dalam ukhwah..
  • Allah x lagi menguji kesanggupan melakukan kerja.. tapi Allah menguji ikhlas nya kita dalam melakukan..

fuh.. sangat teliti perhitungan Allah kpd tenteraNya... dari sebesar-besar benda sampai la sekecil-kecil bende yang perlu di tapis untuk ikhlas di jalanNya.. teringat kisah penukaran kiblat dari Kaabah ke Masjid Aqsa yang mana Allah hanya mahu para muslimin x terlalu mengagungkan Kaabah.. x mahu mereka mengadap kiblat Kaabah krn suatu budaya dan kebanggaan Arab..tapi krn ketaatan pada Allah.. kalau ikut logik akal.. xkan la para sahabat yang hebat, yang ada bertahan dgn Nabi dari Makkah sampailah Madinah mengadap Kaabah kerana budaya.. tapi sesungguhnya Allah mengetahui hati2 hambaNya.. Allah x mahu ada sedikit pn jahiliyah dalam hati para muslimin walaupun hanya tentang kiblat saja..

dengan ini, insyaAllah saya bersiap sedia hati dan fizikal untuk mghadapi segala perancangan dari yang Maha Teliti.. sesungguhnya saya memandang semua yang berlaku adalah tarbiyah dariNya.. bukan hanya kehidupan semata-mata..



makin banyak bercakap..
membahas itu ini..
menuduh itu salah ini salah..
makin banyak kelemahan diri yg dizahirkan..

sebab tu dlm hadis nabi cakap,

" tidaklah manusia banyak di campakkan ke dlm neraka 

melainkan kerana lisannya"
(Anas b. Malik)

jika rase kata2 boley menimbulkan pergaduhan..
dan kata2 membuahkan dosa..
lebih baik banyak berdiam..
dan buat kerje masing2..

"siape yang beriman kpd Allah dan hari akhir, hendaklah dia berkata baik atau diam.."
(hadis 15)

" xkan lurus iman seseorang sebelum meluruskan hati, xkan lurus hati sebelum lurus lisannya"

see..
lisan itu berkaitan dengan iman..
kalau ade problem menjaga lisan..
maka ada problemlah pada iman kita..

kadang2 dai pun menjadi mangsa kpd lidah sendiri..

jom teman bersama dibun..
kite muhasabah diri..

p/s : exam dunia hari isnin ni..doakan ye..
p/s : hadis ni da lame dapat..sgt menampar diri kot..tapi baru rse nk tulis sebab ade bende berlaku.. =)



bile semua menjadi rutinitas..


saye rse ibadah itu suatu yang 'kering'..
saye rse buat semua itu kerana jadual harian..
saye bangun malam hanya sekadar bertahajud dan solat..
bukan menangisi dosa sepanjang hari..
ade risiko hilangnya ikhlas dlm melakukan..
betolkan niat..
dan buat semo kerana Allah purely..
supaya dapat bersyukur setiap mase..








"Perumpaan orang2 yang mengambil pelindung selain Allah adalah

seperti laba-laba yang membuat rumah. Dan sesungguhnya rumah 

yang paling lemah ialah rumah laba-laba, sekiranya mereka 

mengetahui"

(surah Al-Ankabut : ayat 41)


teman..
bile rse kite lebey perlukan bnde atau org lain dr Allah..
bile rse risau banyak lagi x abis study..
bile kite rase study penentu kejayaan..
bile kite berat buntut nk pegi berjuang sebab nk exam..
cepat2 la ingat ayat di atas ni..


"Dan berjihadlah kamu di jalan Allah dgn jihad yang sbenar-

benarnya. Dia telah memilih kamu, dan Dia tidak menjadikan 

kesukaran untukmu dalam agama......"

(surah Al-Hajj : ayat 78)



 p/s : both ayat used to b my favourite recently..
p/s : thank u Allah.. thanks murabbi..






" dah 3 tahun tarbiyah pun jadi cm tu lagi.."


apa pendapat cik MR tentang statement ini..


"tidak adil sebenarnya untuk mengukur sesorg itu berdasarkan umur mereka dalam tarbiyah.. memang secara logik nya makin lama tahu dan belajar, makin bagus la kita.. tapi kita x boley menolak aspek kemanusiaan yang ada pada diri seorang dai'.. dimana ade nya nafsu, syaitan dan lingkungan atau pengaruh kawan atau mungkin peribadi kita sndri yang membuatkan perubahan kita x same dgn umur tarbiyah kita.. namun pabila seseorg mengatakn statement di atas maksudnya dia hanya ingin memberi peringatan atau dlm ayat simple nye untuk mensaiko kita supaya berubah.. namun dari pendapat saya x adil untuk mengadili sesorg berdasarkan umur tarbiyah nya.. ade je org yg setelah 5 tahun usrah masih xdapat merasai nikmatnya usrah.. ade jugak mrk yg hebat dlm dakwah selama 10 tahun tapi lps kawin atau bekerja jadi futur..bagi pendapat saya la.."

teori : dah lame dlm tarbiyah ptot nye makin banyak berubah..
realiti: x semua org begitu..

teori: kita dah xde mse dah nk down..
realiti : tipula sorg itu xde mse die down..

teori: patot dah xde jahiliyah dlm diri kita..
realiti : tipula xde..at least ade sisa-sisa jahiliyah itu..

teori : Islam itu akn menang
realiti: x nmpak pn tnda2 nk menang waktu skng..


kenape realiti itu berbeza dgn teori yg sepatutnya?
sebab Allah itu Maha Mengetahui asbab segala yg Dia aturkan..

kenape sye x sehebat die sdg umur sye dlm tarbiyah same dgn dia..
sebab naek perlahan-lahan adalah yg terbaik untuk sye..

kenape sye asyik down x mcm die pun..
sebab Allah nak bagi sye rase pahitnya rase down itu dan nikmatnya bile mndapatkan iman kembali..

jadikan teori itu target atau matlamat spy kite mnjadi lebih baek dr hari ke hari..
tros kn berusaha..
yakin dgn janji-janji Allah..
sebab kita x tau bila Dia akn mencampakkan hidayahNya..


"setiap bnde di dunia ada sebab-akibat..namun iradat Allah mendahului semuanya"
HE IS DA BEST PLANNER..
(mukadimah fi zilal)


p/s : trime kasih cik MR =)
p/s : kdg2 makin lama tarbiyah, makin "busuk" pulak..
p/s : 1st post di Zilal..hehe



saye penyeru..

saye penyeru..
fulltime abid and khalif

"Sesungguhnya Kami akan menurunkan perkataan yg berat kepadamu" (5)
"Sungguh, bangun malam itu lebih kuat(mengisi jiwa); dan (bacaan pd waktu itu) lebih berkesan" (6)
"Sesungguhnya pada siang hari engkau sibuk dgn urusan2 yang pnjang" (7)
"Dan sebutlah nama Tuhanmu, dan beribadahlah pada-Nya dgn sepenuh hati" (8)

(Surah Al-Muzammil : ayat 5-8)

mission

mission
berlari dan pas baton

bloggers.com

Followers

dibun's fans


ShoutMix chat widget