Grieve Not !

no matter what barriers stand in your way, never lose sight of your goal..



dalam satu kapal tidak boleh ada dua nakhoda..

jika tidak masing2 akan mahu mengendalikan kapal mengikut kepala masing2..

kerja ini bukan mengikut hawa' manusia..

walaupun ini bukan barisan malaikat..

tapi sekurangnya kita berkerja dalam sekumpulan manusia..

dari sebesar-besar team ke sekecil-kecilnya..

dalam team jemaah yang besar..

dalam team usrah yang kecil..

dalam team ajk program yang kecil lagi..

dalam team cawangan yang agak besar..

pokoknya kita adalah TEAM..

bila dalam team..

kita harus yakin dan percaya dengan setiap ahli kita..

tentang kemampuan dan kekurangan dia..

kita harus yakin tidak ragu2..

salah bagi seorang rakan sepasukan meragui kebolehan rakan yang lain..

ape perasaan anda kalau ade orang merasakan anda x layak untuk sesuatu..

pasti sgt menusuk jiwa kan..

karena dalam team..

tanpa seorang yang lain tidak akan lengkap suatu team itu..

mana mungkin pasukan bola ada penyerang..

tapi tanpa pertahanan dan midfiled..

mana mungkin satu mas'ulah program berdiri teguh.

tanpa ada ajk2 yang melicinkan kerja..

siapa pn kita.. betapa tinggi pun pangkat kita..

tidak salah untuk menanyakan pendapat orang lain.

tunduklah ke bumi serendah-rendahnya..

kadang2 sindrom orang yang berada di atas..

mereka biasa memerintah.. biasa keputusan dari mereka di terima..

sampai x biasa berada di bawah sesiapa..

tak dapat terima bila cadangan mereka di tolak..

karena kita mungkin kedudukan di atas manusia..

dan jangan lupa suatu keadaan kita juga di bawah seseorang

itu lumrah..






lately..

banyak org buat saya patah hati..

actually mungkin tanpa mereka sedari..


banyak keadaan buat saya jauh hati..

actually itu mungkin yang terbaik kini..


serius..

saya nak mencari angin baru...

di pelok angin dan sang bayu..

berjalan jauh dan beteleku..

hanya antara Tuhan dan aku..



hilang semua rasa teruja..

hilang semua rasa istimewa..

hilang punca




p/s : mungkin mereka rasakan air mata ini sentiasa membeku..






bila dugaan menimpa..

ingatlah itu semua dari tuhanmu..

karena kasih dan cinta Nya..

yang mungkin sudah lama tidak engkau rasa..

maka untukmu itu sebenarnya hadiah bukan bencana..


jadi silalah happy..

sebab Allah bagi sumthing..

yg mungkin x dapat dalam usrah..

yg mungkin x jumpa pun dalam ukhwah..

atau mungkin tak terperasan pun melalui qudwah

atau x terfikrah pun dalam tarbiyah..


biarlah hilang ape pun..

tanggunglah malu seteruk ape pun..


biarlah sakit sebisa jelatang pun..

atau kau gagal sekalipun..

semua itu akan menjadi sangat kecik..

bila kpd Allah engkau kembali..

dan kpd Allah kau berorientasi..



saya dapat hadiah best.yeay!
xpayah tunggu besday pun..lalala..


p/s : sungguh yg terbaik itu di sisi Allah..
yg lain2 cuma asbab..







saya baru perasan..

lately kehidupan saya x terurus..


diri x terurus..

dakwah x terurus..

ibadah x terurus..

medic x terurus..


kene reorganize balik hidup..

saya rasa telah menzalimi Allah..

telah menzalimi dakwah..

telah menzalimi orang lain..

telah menzalimi ilmu sihir saya...



p/s : terharu ada akhwat sanggup masak kan spagethi pagi2 spy saya dpt makan before pegi keje.. at least dia menjadi sebab saya tersenyum pagi ni.. jazakillah khair Al-Hadid.. =)





amaran : post ni memang panjang...



sangat banyak tarbiyah Allah akhir2 ini telah menempelak saya..
xperlu menceritakan satu per satu.. tapi ia cukup buat diri introspeksi betapa 'busuknya' diri..
wahai anak2 usrah.. 
antunna mmg boley menggulingkan murabbi ini atas sebab2 di atas..
serisuly..


hari raya korban taun ini.. ada bes ade x bes nya dari saya peribadi..
 best sebab buat sekian kalinya dapat sama2 menghayati makna 'korban' dengan anak2 super hud2 saya.. 
kami buka majlis memulakan usrah sendiri2 di tempat penyembelihan hewan..
saya sgt ingin mereka melihat dan merasakan sendiri peristiwa besar dalam sejarah Islam ini..

kenapa perlu ada hari spesifik "hari raya qurban" sedangkan hari2 kita perlu berkorban.. 
tapi Allah ingin mengambil peristiwa besar ini sbg contoh.. 
apa jenis korban yang Allah mahukan, apa dia, ciri2 apa yang perlu untuk berkorban..

sungguh pengorbanan suci Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail menjadi role model untuk kita esp dai' sebagai template pengorbanan yang bagaimana Allah mahukan... 
kagum dengan ketaatan baginda menunaikan perintah Allah..
tidak ada satu keluhan dan pertanyaan pun dari Nabi Allah itu.. 
menunjukkan betapa marvellous nya keyakinan baginda pada Sang Pencipta.. 
dah boley compare kot tingkat keimanan kita dgn baginda macam mana.. 

yang xbest nya utk raya kurban ini, 
buat sekian kalinya juga saya x menyumbang kan apa2 'modal' saya berjual beli dgn Allah membeli mana2 bahagian kurban..
 kalau ikut kan setiap tahun saya sgt teringin nak buat..
 melakukan kurban dgn duit sndiri itu sangat2 nikmat..
 extravaganza nikmat nya.. hanya Allah jua Maha Mengetahui.. 
sgt terkilan..
namun entah apa yang Allah nak sediakan lebey baik nanti di masa depan.. 
memang saya tunggu-tunggukan..


jangan ragu-ragu melakukan jual beli dengan Allah..

ragu-ragu atas banyak sebab..
saya ragu sebab takot duit x cukup untuk masa akan datang..
saya belum cukup yakin pd Allah bahawa Dia menjamin rezeki pada setiap satu hamba nya..
belum lagi layak ke syurga karena hati saya belum seperti hati burung..
yg keluar pagi dengan kelaparan.. dan dgn keyakinan akan pulang petang dengan kekenyangan..

ok saya yang cacat..
x buat qurban tahun ni sebab x cukup duit kunun..
tp serius saya ada je duit..
mak baru masukkan duit nak beli handphone.
yang mana mmg sgt cukup untuk saya gunakan dulu untuk melakukan qurban..
sambil menunggu claim JPA masuk dalam masa terdekat yang mmg lumayan jumlahnya..
nanti2 boley je beli handphone tu..
tapi iman saya cacat..
saya takot nk keluarkan duit itu dulu.. takot duit untuk akan datang x cukup..takot JPA masuk kan duit lambat..
bodohnya saya menyama ratakan harga sebuah handphone dgn syurga..
mungkin saya lebey merasakan urgensi memerlukan handphone lebey tinggi dari urgensi bahawa saya bakal mati bile2..
serius saya rasa sgt malu.. sgt bodohnya..


maka hari ini Allah dengan sangat bergaya nya dan Maha Besar nya telah menegur saya..
semalam tiba2 dapat berita duit claim JPA akhirnya masuk.. 
sangat banyak sebab masuk bertubi-tubi..dapat elaun koas dan claim kitas.. 
saya dapat beli Ipad cash dengan wang yang masuk itu..
tibe2 rasa sgt menyesal dan terkilan sebab saya x melakukan kurban tahun ni.. 
karena takot xckup duit masa depan.. takot duit JPA msuk lambat..
dan tibe2 PANG! duit saya masuk sangat banyak semalam..
saya ibarat mendengar Allah membisik ke telinga saya...

' kau ragu2 sgt kan rezeki untuk esok2 nya cukup tau x kan.. nah Aku bagi lebey dari apa yang kau perlukan.. masih x yakin dengan Aku?'

ia serius menampar pipi dan terus menusuk ke hati..
kesal.. karena saya meragui Allah secara tdk langsung..
saya gagal menjadi seperti semut dalam kisahnya dengan Nabi Sulaiman..
yang x de sedikit pun keyakinan pada manusia menjamin rezeki nya walaupun mereka sekaya Sulaiman r.a


saya meluahkan pada teman.. kepada caliphates sekalian..
teman saya berfikiran positif supaya tidak terlalu sdey, masih ada peluang untuk buat qurban tahun depan..
tapi siapa yg berani menjamin saya bakal hidup sampai tahun depan?
memang saya bg hadiah samsung galaxy tab kt dia..
menghabiskan masa sehari ini pun belum tentu ada rezeki nyawa saya...


betol kata salah seorang caliphates (usrah saya sendiri)..
setiap peristiwa pasti ada ibrah..
tapi mungkin saya xdpt nak buat qurban spesifik pada hari nya..
tapi myb Allah ingin saya 'berkorban' dalam bentuk yang lain pula..
yang insyaAllah lebey besar dan lebey manis..
karena berkorban itu bkn saja pada hari itu aja..tapi perlu setiap masa..
serius.. saya harus bersangka baik dgn Allah tentang itu..harus!


tp poin kt sini..
saya bkn menyesal atau kecewa sbb x buat qurban tu sangat..
itu hanya asbab Allah nak uji saya..
saya sgt sedey sebab saya ragu2 dengan jaminan rezeki dr Allah..
memang lah bau syurga seharum kasturi tu pun belom layak di bau oleh saya..
Allah..saya nak masuk syurga.. sangat2.. 
=((

saya nak ikut lembu yang di kurban kan ke syurga..
saya dah mintak dia tolong doakan dan book kan tempat saya di sana..


p/s : saya sangat suka mendengar takbir.. subhanaAllah.. 
p/s : x kesah lagi bodoh dalam medic.. tapi bodoh sebenar adalah x yakin dgn Allah..






bagi orang beriman

bumi adalah masjid baginya..




salam.. in the name of Allah the most gracious the most merciful..



ilmu itu ibarat air..

patot di alirkan ke seluruh tempat yang boleh di penuhi..

ke seluruh takungan yang minta di basahi

kalau ia di blok dgn sampah..

lama2 air dalam longkang bau busukk..



saya rasa sekarang saya bau busuk macam longkang..

dah lama x memberi..dah lame x berkongsi

ilmu saya tersekat dan di sekat..

kdg2 niat nak beri peluang pada yang lain..

ahh..itu alasan rekaan sebenarnya!

padahal diri yang xnak memajukan diri..

padan muka lah makan diri sendiri..



betollah suatu kemahiran harus di latih dgn berterusan..

kalau x jadi lah seperti air longkang..

sibuk simpan sibuk bendung..

lama2 ilmu da jadi busuk..



mari mengasah balik pisau..

saya nk menikam dan menusuk hati adik super hud2 saya...

insyaAllah.. dengan izin Allah..



p/s : siapa2 yg ade peluang menjadi muwajih, murabbi dan pencermah grab cpt2.. sgt byk tarbiyah di citu.. =)




alhamdulillah..
masih di beri nafas..
walaupun suatu saat rasa seperti nyawa ini di hujung tanduk..
kalau itu hakikatnya..
mestilah saya orang yang paling menyesal..

" dan Aku bersumpah demi jiwa yang menyesali " (75:2)

dapat tarbiyah besar dari jogja..
selalo pulang dgn hati gembira..
tapi kali ni pulang dalam keadaan menahan sakit..

dengan hati yang hampir2 tidak mahu ke sana..
rupanya Allah mengkehendaki saya berada di situ..
karena di tempat itu telah tertulis takdir saya..
mendapat ole-ole spesel dari Allah..
suatu benda yang tidak prnah saya sangka..
rasa sekelip mata je..
Jika Dia kehendaki, maka jadilah..

sakitnya hanya Allah tahu..
walau tidak banyak luka..
namun lebam2 diseluruh badan serius menganggu..
tapi dakwah ini mengajar saya tidak menjadi manja..
harus tegar dan kuat..
maka, saya lawan semua rasa itu..
saya lawan rasa fobia dan trauma..
karena kesakitan tidaklah segah mana..
berbanding sahabat yang putus telinga nya..

setiap kesakitan itu penuh hikmah..
bersyukur ketika kejadian saya di kelilingi akhwat..
yang xhenti-henti ingatkan diri kembalikan kpd Allah..
yang membandingkan luka saya seperti kulit berganti kulit terkena api neraka..
luka itu hanya di sebahagian kecil tempat saja..
cuma menjadi lbey parah karena berada di sendi siku..
karena sering perlu melakukan pergerakan..
lembik kan..

doakan..doakan..doakan..
semoga ia menjadi penawar dosa.. =)

p/s : saya mengharungi kejadian ini dgn rakan akhwat yang paling lama saya kenal.. 
duduk sebelah dalam kelas.. berdiri sebaris dalam saff sama.. dan jatuh seperti nangka busuk bersama.. =p
x cukup swit ke tu..hehe





salam.. alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..

baru selesai berjuang di bumi penuh semangat.. syukur sangat2 ape yang saya plan basically Allah telah izinkan.. walaupun dgn masa yg sgt singkat, dgn sangat banyak keje kene buat.. alhamdulillah wa syukurillah Allah permudahkan segalanya.. =)

perjalanan saya ke jogja personally penuh dgn rasa rindu, penuh dgn mood mencari sesuatu.. tapi Allah telah berikan lebey daripada itu.. =)

perjalanan dari senen seorang diri sangat mencabar.. apetah lagi ini kali pertama naik train dari stesen itu.. ramai nye orang buat hati berdebar-debar..berdoa tanpa henti moga Allah melindungi.. tiba2 atas train mak plak call.. rase x sedap.. mule2 x nak angkat.. sebab mak mesti mcm tau saya nk ke mana.. sebab banyak sgt kali telepon, saya rasa mak sgt risau masa tu..maka saya pun angkat..

mak : dib, kat mane ni?
(adus..mcm mane mak bley tahu ni..)

saya :  dalam train ni mak..nak ke jogja

mak : dengan sapa?

saya : sorang ni.. kawan2 lain keje mak..

lepas tu terus la mak cakap itu n ini..saya tau mak risau.. tapi saya ckap, saya dah biase n ok travel seorang diri.. tapi nama pn mak kan.. besok nye mak telepon rupanya mak x dpt tidur lepas call saya semalam sebab x henti-henti berdoa.. subhanaAllah.. hati sangat terharu dan bersalah.. saya telah buat mak risau.. huwaaa.. =(

saya di sambut shida.. teringat masa awal-awal saya ke sana.. saya fikir shida seorang yg pendiam n xbanyak cakap.. tapi lama2 kenal dia baru saya tau die boley gelak rupanya..hihi.. adik yang awal2 dulu selalo merungut risau dgn tarbiyah die dgn pada masa sama adik2 sangat laju.. sekarang saya rasa saye bangga dengan dia, laili dan kakak2 dia.. seriusly..=)

sampai falah.. adik saya seorang buat puding caramel sedap.. adik sorang lagi hidang kan breakfast.. teros tanya tentang tarbiyah mereka n adik2 2011.. adik hud-hud saya dah matang rupanya.. =) bila dengar cerita mereka buat saya tersenyum gembira, mereka membesar dgn pengalaman kerja bukan dgn materi semata-mata.. buat saya tersenyum juga sebab apa mereka cerita sama dgn apa saya ingin mereka rasakan sendiri.. Allah mengatur dengan sangat cantik.. =)

masa semua pergi kem kepimpinan.. saya borak2 dgn ain.. ain yang subhanaAllah.. bercerita banyak tentang perihal adik-adik, fitnah yang terjadi, planat dan masa depan dakwah di sana.. saya tahu ain punya jiwa n semangat yang besar.. adik2 sgt suka dgn ain atas sifat penuh keibuan tu...pewitt..hehe.. sebab ain dalam borak2 suka relate dgn ayat quran, kesah sahabat atau kata-kata hikmah yg dia pernah baca..cayalah..

petang tu saat paling saya x saba..weeee... xsaba jumpe 2 orang anak usrah saya, yang sebaya.. hanim n piqa.. saya pelok piqa kuat2 melihat diri die yang sedang hamil.. memandang perut yang berisi ruh bakal khalifah di bumi Allah ini.. piqa makin gemok..hehe.. jumpe hanim pelok kuat2 teringat kami sekelas dulu di KTT ..siapa sangka sekarang dia antara manusia yang saya sayang kerana Allah.. borak2 dgn mereka.. piqa cakap saya malu..hihi..dah lame sgt tak jumpe kot.. pe lagi dari piqa sempat berganti status dari isteri ke bakal ibu..hehe.. rasa mcm x percaya.. saya bakal jadi "nenek" xlama lagi.. benda yang x penah saya sangka..=)

act dalam hati penuh debar, xtau nak start mcam mane... ade bende saya nk borak dengan piqa.. alhamdulillah piqa sgt memahami.. =) tapi masa tu hati tengah pecah-pecah.. sedey sbb saya bakal meninggalkan dia.. the hardest, but the must.. masa tu piqa dah pakai niqab.. tapi saya nampak mata dia berkaca-kaca.. bila saya rasa hampir menangis cepat2 saya alihkan pandangan dari dia..jujurnya dulu masa KTT kami x berapa rapat sangat.. siapa sangka sekarang dia antara orang yang saya cinta kerana dakwah n Allah..tiap kali saya lihat dia, hati berulang ucap subhanaAllah.. betapa jika Dia kehendaki, maka hidayah Allah akan diberi pada sesiapa saja..

malam tu pegi minum susu dekat Kalimilk..sebab bumil tu teringin sgt nak susu..hehe.. rupanya baru aritu piqa larat nk makan n bangun..mungkin mud baby baik sebab granny die datang..hehe..tapi sebab lama sgt makanan siap, terpaksa bawak bungkus je.. piqa plak x tahan dgn bunyi lagu yang bising n mencucuk telinga.. hanim terus buka hp buka ayat quran dan letak di perut piqa..piqa ade cakap, time dgr ayat quran mesti baby cm bergerak-gerak.. subhanaAllah..semoga menjadi little caliph yang berjiwa dasyat..amiinn..

balik ke falah duduk dgn penggerak semua.. satukan hadaf, ingatkan tanggungjawab dan share pengalaman.. alhamdulillah malam tu rasa xpenat pun walaupun jadwal arini penuh.. cerite besoknya lg best..=)

=)






the hardest thing..


but the must..


extra strength needed.. 



p/s : boley x kalau xnak face bende ni...Allah.... loads of work in jogja






menghabiskan masa dan tenaga berfikir untuk dakwah..

adalah suatu yang boleh buat saya sangat bahagia..

x kesahlah sebanyak mana masa saya gadaikan..

atau sejumlah mana tenaga saya habiskan..


adanya mereka yang awesome..

juga suatu moment yang sangat membahagiakan saya..

mereka yang menghargai dan menerima seadanya..

mereka yang menguatkan ketika saya rasa sungguh berdosa..

sangat mengharukan..


rindu orang-orang di jogja..

suasana tabiyah di jogja..

kerja yang berlipat ganda di jogja..

adik-adik yang subhanaAllah di jogja..


sgt banyak hak mrk tidak ditunaikan


nak borak-borak dengan bumil..

nak hati ke hati dgn adik2..

nak cicip semangat mereka di sana..

nak rehlah buat kali terakhir bersama..

nak dengar pengalaman mereka membawa usrah, menDF buat kali pertama..

nak taaruf dgn mad'u-mad'u baru..

nak makan laksa sarawak pawashida dah janji..hihi


rindu.. sangat rindu..

rindu travel dari jakarta-jogja..

seorang diri..

muhasabah diri...

xsabar nak tunggu hujung minggu ini..

Allah..permudahkan lah..



p/s : jika Dia kehendaki..







saya rupanya sgt robot..

bergerak bila ada tenaga..

bila rasa letih bekerja

 pegi tdo sbg recharger..



saya rupanya mayat hidup..

hanya tanah liat yang tanpa ruhnya..

walau bergerak biasa..

hati saya entah hilang ke mana..



saya rupanya daun yang lama..

menyemak pada pohon yg tumbuh bergaya..

menumpang paut pada batang yang kuat perkasa

sampai masa gugurlah ia..



saya rupanya pemain bola yang tempang..

pura-pura semangat dapat berjuang..

tapi satu bola pun x dapat saya nak tendang..

mana tah semangat saya menghilang



saya hilang sebenarnya..

nak bawa diri jauh-jauh..

jauh dari rutinitas yang menghabukkan jiwa..



mode : inactive kan diri...'saya busuk' sebenarnya bau pekung..diam.





cintailah dakwah..

nescaya anda dan dakwah macam orang mabuk bercinta..

rindu.. sayang.. sanggup.. berkorban.. bangga..

yang busuk seperti taik gigi..

akan tetap terbau sangat wangi..

haruman bau syurga dan mahkluk seisinya..

=)






nak masuk ikot la pintu depan..
tuan rumah perasan..

kalau ikut belakang..
pastu buat terabur rumah..
pastu tambah ini tolak itu..
tuan rumah xtau kan susah..

pastu bila barang hilang dan rusak..
mula nk tuding jari dia atau mereka..
bagi alasan saya xtau plak rumah ni mcm ni..

sebab tu rumah x kan pernah cantik..
 ramai x ikot pintu depan..

bila org x respect awk pula sbg tuan rumah..
mula claim ini claim itu..
kata saya berhak atas rumah ini..
pokpek pokpek..
tapi rumah org lain dia main langgar je..
vroommmm...

p/s : post x menambah iman...




ada benda x penting saya nak bagitau..
(sbb x pntg tulisan akan di kucilkan)



facebook da sgt boring sekarang..
(eh pernah ke best..huhu)

kalau bkn krn ade discussion kerja dakwah di grup Fb, 
mesti saya dah malas nk Fb..
(bkn rajin sgt pun act)

sekarang Fb dh jadi medium mencari perhatian orang..
(sesuai untuk attention seekers)

baik tadabur lagi bes..
(kan baby fizah.. =p)





lesson : betol lah mencari kegembiraan selain Allah adalah sementara saja keenakannya..




alasan akan dapat mematikan perjuangan seorang dai'

serius..saya dah rasa.. saya dah lihat..


thesis, case, referat, exam, soca

x sehat, x ready, x de duit, xde masa


penat, busy, masalah ukhwah


sangat banyak kan alasan.. pilih je salah satu di atas.. nescaya kita akan terlepas dari kerja-kerja besar.. nescaya memang orang akan faham n kesian kan kita..seriusly

ketahuilah teman..

semua orang mengalami kesibukan sama seperti di atas.. semua orang ada kerja, semua orang ada benda dia perlu fikirkan..

kalau semua orang nak bagi alasan masing2 dgn explaination masing2..

siapa nak buat kerja besar ni?


atau

apa kita nak bawak bekal untuk akhirat nanti?


beza nya..

kita nak atau x nak je..

kalau xnak macam2 alasan boley kita bagi.. boley kita reka..

tapi kalau kita nak semua di atas adalah sangat kecik di mata kita..

percayalah.. apabila kita mengambil jalan menuju tuhan..

maka Allah akan permudahkan segala kerja dunia kita..

percayalah.. rasailah..



Muhammad b Abdullah.. peribadi yang kita sangat rindui..

sgt banyak alasan baginda boley beri pada Allah untuk meninggalkan dakwah ini..

seorang diri, x tahu membaca, anak yatim piatu..


alasan besar-besar tu..alasan sangat kuat kot..

namun tidak sedikit pun baginda mengambil peluang untuk berehat..



mari teman bersama dibun..kita muhasabah diri


p/s : bkn x boley guna alasan2 di atas.. tapi masing2 tahu derajat priority dan urgensi alasan masing2.. cuba lah guna kan semaksimal mungkin masa untuk dakwah..




adik-adik..

sungguh antunna adalah pilihan Si Pencipta..

mendapat hadiah paling besar dari Nya..

hadiah yang di cari manusia seantero dunia..

tahniah sangat.. antunna pemilikNya..

tolong genggam sekuatnya..

karena takot tanpa sengaja kita pandang sebelah mata..


teros kan proaktif..

wahai super hud-hud sekalian..




sayang antunna fillah wa lillahi.. :)





p/s: ini ucapan aidilfitri untuk keluarga bahagia..hehe






kerja ini harus di teruskan..

walau apa pun rasa gundah di hati..

please dibun.. please dai'

jika tidak ramai jiwa akan di abaikan..

banyak semangat akan dipersiakan..

jadilah profresional mungkin

demi dakwah ini...


p/s : exam selesai.. nak discuss plan besar.. then pulang kampung..weee... ;)






malam ke27 ade mabit online dgn super hud-hud sekalian...

memburu malam penuh berkah..

dan mengisi ruhi dgn tazkirah subuh..



ana-shida-paah-ann-baby-hanim-tikah..

tak sabar!!!!!!!! hihi...






salam... selamat memburu malam lailatul qadr.. hari ini malam ke 25.. ;)

sedey ramadhan dah nak habis.. namun itu istimewanya bulan berkah ini.. hanya datang sebulan dlam setahun.. kalau bulan ramadhan adalah setiap bulan, maka hilang lah keistimewaan nya.. maka manusia akan memandang ramadhan sebelah mata..

Allah Maha Besar.. Maha Mengetahui..

sepatutnya saya kena studi.. besok exam.. exam yang saya tahu mesti x boley jawab pnye la study banyak2 pun.. sebab soalan2 semua dah spesialis kut... saya hanya memohon ketenangan yang amat sangat dari Pemilik Nyawa ini.. Allah.. permudahkanlah.. tenangkanlah..

alhamdulillah.. Allah telah menyususn dgn sangat baik.. nex cycle is anestesi di RSAL.. weeee... sgt hepi berada di jakarta.. berada di zilal.. banyak benda saya boley bantu tatkala akhwat lain sdg berjuang fillah..


teringat kata-kata murabbi..

" akak xpernah nak apply mana-mana pun.. sebab akak yakin susunan Allah lebih terbaik.. kalau Allah letak kt mana-mana pun itulah yang terbaik "


fuh.. terngiang-ngiang ayat itu.. tatkala ramai org sibuk nak ingin kan tempat ini...tempat itu.. stase ini n state itu.. saya dapat input yang sgt bes dari murabbi.. Allah akan susun yang terbaik.. again..point yang sama saya terkesan buat kali ke2.. Allah..

saat ini.. tiada lagi usrah yang ideal.. tiada lagi zilalian yang penuh di rumah.. masing2 berada jauh... tempat berbeda cabaran berbeza.. ada yang ada teman seakhwat.. alhamdulillah.. pemberi semangat ketika longlai..

para penyeru yang di berpencar-pencar di tempat berbeza...
langsung saya teringat kesah para sahabat..


Mus'ab b Umair..
dapat mengislamkan satu kampung di Madinah seorang diri..

Tufail b Amru..
dapat membetulkan kiblat tauhid semua ahli keluarga seorang diri..

Tariq b Ziyad..
dapat menawan Andalusia dengan hebatnya..

Sultan Al-Fateh..
dapat menawan Konstantinopel dengan penuh gahnya..

Hassan Al-Banna..
dapat menggerakkan jiwa-jiwa yang lalai bermula dari beliau seorang diri..


mereka adalah Qaedah Sulbah.. mereka adalah "pati" pekat kepada air sirap.. mereka adalah cream of the cream..

dimana mereka telah di bina, telah di tarbiyah dengan sgt hebat..
sehingga pati yang pekat itu di campak ke mana saja pun..
akan dapat mewarnai tempat itu..
subhanaAllah...


teringat pada saat Zilal di bina.. ada seorang kakak cakap Rumah Islam bukanlah tempat kita beruzlah dan memisahkan diri dari masyarakat.. tapi adalah tempat / kubu kita membina pati yang pekat.. supaya apabila di campak ke mana saja, seorang diri.. mereka dapat mewarnai kawasan itu dgn ruh-ruh Islam.. nah! mungkin sudah tiba masanya..

mereka-mereka di atas adalah sosok yang hebat.. mereka adalah manusia jiwa dahsyat..

murabbi pertama Islam..
sosok agung Nabi Muhammad..
juga bermula seorang diri..
ketahuilah selama 40 tahun Nabi telah di tarbiyah oleh Allah..
dgn susunan yang sgt cantik..
sehingga ruh yang baginda hamburkan telah berjaya kita cicip sampai ke detik ini..
kejayaan Islam berada di puncak masih terasa bahang lagi dalam diri..

kepada akhwat fillah...
teros berjuang.. mewarnai tempat antunna masing2...
karena mungkin ini bukan lagi fase takwin atau pembinaan..
tapi fase kita memberi manfaat kepada masyarakat..

jadilah rajul ammah yang pekat..
hanya karena cinta kita pada Allah dan izzah nya kita pada agama ini..

salam perjuangan!
(ceih.. rasa cm bagi khutbah lak..hihi)


p/s : terbayang kan best kalau ade centre baru di Karawang, Koja, AL, Bogor, UI, Batam, Fatma dll.. hihi..kpd di Simpang Renggam, awk pun x terkecuali.. =p

p/s : post ini adalah impian peribadi saya.. walaupun jauh lagi nk di banding dgn mereka yang hebat2 tu..


sayang antunna fillah wa lillah..
kita bertemu dan berpisah karena Allah.. maka mahkluk di langit dan bumi akan cemburu pada kita...
best kan..hehe






salam alaik..


"Jika Allah ingin memberi kebaikan kepada seseorang, maka Dia akan memberikan kefahaman dalam agama"


great!!
 saya dah nampak banyak bukti..
mereka yang mendapat kebaikan dari Allah..
dgn kefahaman dalam agama..



"bila kita kata nk berubah, Allah akan hantarkan ramai org baik untuk membantu kita"

" Islam is cool.. Islam the only way of life" *peace*

"I trust Allah so much"
(Wardina)


" jika baik seketul daging itu, maka baiklah jasadnya, jika buruk daging itu, maka burukhlah jasadnya, ketahuilah ia adalah HATI"

" Ya Allah matikan aku dalam Islam..matikan aku dalam agamaMu"

"selama ini saya telah biadap dgn Allah"
(Catriona Ross)

-fuyoo.. Cat hafal key point hadis 6.. hadis ni dia pegang dari dulu sampai sekarang"-



saya jeles dgn mereka..serius..
mereka public figure..mereka org yang berani..
perubahan dan kata-kata mereka dapat mempengaruhi ramai org..
cakap sikit je mesti ramai dengar..
mereka menyeru kpd Islam tiada siapa nampak pelik..
pokoknya, mereka telah menjadi "rajul ammah"..


saya nak jadi jugak!!
kena start dari sekarang..ayuh!!

p/s : Allah tetapkan hati mereka.. tetapkan hati kami..



sesak


sesak dada..
sesak jiwa.. 
sesak otak..
sgt sesak... 


sesak dgn sifat manusia..
yang mementingkan diri sendiri..
hanya memikirkan kebutuhan diri sendiri..
org lain rugi besar sikit pun tidak di peduli..


so then.. tanggunglah dosa itu.. 


p/s : use advantage..dont take advantage!





salam..


kata-kata 1

" alamak aku x sahur la tadi.. mesti x larat nak puase..waa.. =( "

kata-kata 2

" hurm aku selalo sahur mesti kene makan nasi.. kalau x mesti akan rasa lapar nanti "

kata-kata 3

" saya x pose kak sebab x sempat sahur tadi "



jom kita recheck balik..

kenape kita sahur.. kenapa kita puasa..


bersahurlah karena itu merupakan SUNNAH.. maka kita akan dapat pahalanya..

sahur bukanlah tempat membekalkan glukosa sepanjang satu hari tidak dapat makan (berpuasa)..


dan berpuasa la karena itu SYARIAT..

bukan dapat berpuasa karena kita dah sahur pagi tadi..


tergantung kita lebey percayakan sains.. atau kita yakin dengan Allah..

and saya tak penah dengar lagi orang akan hipoglikemia (kurang glukosa) karena berpuasa..


jadi.. xperlu makan sepinggan nasi atau porsi sebanyak makan 1 hari..

cukuplah 2 biji kurma dan segelas air suam..

karena kita bukan mendambakan glukosa..

tapi kita mendambakan pahala..


puasa itu berkat... sahur itu berkat..

maka siapa mencari keberkatan maka Allah akan menjaganya..

yakinlah pada Allah... itu kuncinya.. weeeee... =)



p/s : karena iman itu keyakinan..

p/s : nak mkn byk pun xpe..tp check balik bkn krn glukosa..hihi




salam..

alhamdulillah..saya telah berjaya berkongsi full mukadimah ISK kelmarin.. 
satu tarbiyah baru untuk saya.. 
nikmatnya.....=)

sama ada ada mereka tersentuh atau tidak.. itu bukanlah urusan saya.. 
Allah yang memegang hati manusia.. 
Dia akan beri yang terbaik..

dari saya.. saya telah beri terbaik.. apa yang saya mampu.. 
meneroka lagi jiwa2 sang penyeru..
semoga kita bakal berdiri dalam satu saff yang sama.. 
semata-mata karena redha dan syurga Allah.. =)


p/s : semoga membawa sinar di bumi Sunda




salam..

ramadhan vs medic

patotnya saya ada referat perlu di siapkan.. tapi x tau kenape saya buka tab ni n nak tulis sumthing.

sgt byk nak tulis.. dari detik awal ramadhan lagi.. rasa cinta saya pada ramadhan.. rasa syukur x terhingga masih bernafas di bulan penuh berkah ini..


saya tahu ramai menantikan bulan ini.. bulan charger bagi sang penyeru..

nk tulis juga tntg apa yang saya dapat pada daurah MUNTIJ yang lepas.. byk sgt dlm hati..

xtau mne satu nak luahkan..

Allah Maha Suci..

sgt suci apa yang Dia hadiahkan.. tidak sedikit pn tercampur kotoran.. x berbaloi apa kita pulangkan


hari ni berbuka seorang diri lagi.. memang nyaman dan sunyi..

teringat gelak n tawa akhwat di zilal kemarin saat berbuka bersama..


masuk koas..kami ibarat di pergunakan oleh medic..


medic guna masa saya, medic curi masa untuk tuhan saya..medic curi mood ramadan saya


banyak keluhan rakan2 seperjuangan mengadu tentang mutabaah amal mrk..


di sudut hati, sungguh saya sgt bersyukur berada di posisi santai saat ramadan tiba..


entah mengapa ramadan ini memberikan jawapan terhadap apa yang saya cari selama ini..


sekian lama mencari..


mencari hati yang subur sempurna.. bukan hati yang lapuk di tutupi habuk..



hari pertama saya bisa puasa..


subhanaAllah sgt nikmat...


entah mengapa saya rasa betol2 telah terbebas dari syaitan..


kurang rasa marah.. rasa lebih tenang.. tiada pikiran buruk yang menghantui..


sungguh... saya merasai 1 bulan ini adalah totally diri saya..milik saya


untuk mencorakkan nafsu untuk sebelas bulan seterusnya..



sungguh.. saya sangat ingin graduate dgn TAQWA di akhir ramadhan ini..


plz mujahadah..




mari teman bersama dibun...kita muhasabah diri..




p/s : doakan bakal2 penyeru.. doakan saya..



salam..

hidup saya lately ni serabut sikit..

nak cari obat di jakarta..

nak cari kekuatan sepanjang ramadhan..

adik saya bg contoh.. prof die cakap...

org kaya bagi sedekah dgn org miskin bersedekah mestilah nilai nya berbeza..
org kaya byk duit..beri duit bukan masalah untuk mereka..
tapi miskin byk pahala... dalam keadaan kekurangan, mujahadah mereka sgt besar..

saya byk kekurangan.. banyak je benda yang boley saya salahkan..

orang lain mungkin mempunyai bi'ah sgt bagus.. berada dgn org2 yang faham ape yang mereka sedang lakukan.

tidak terlalu terjebak dgn hal2 dunia, ada orang yang dekat untuk ingatkan dgn 'tamparan hebat'

tapi org yg dalam kekurangan..kalau dia mujahadah atas bende yang dia x mampu mesti nilai dia lebih besar kan..

walaupun selalu jatuh.. rasa cm xkuat..

teros merangkak.. teros mengengsot..

kalau bkn karena Dia.. mungkin dah rasa x mampu..

Allah.. susah nya menjadi ahli syurgaMu..

susahnya menjadi para pensyahid di jalanMu..

masing2 cube selamatkan diri mereka sendiri..

semantap mana pun mereka..

tiada rasa akan rasa sudah selamat dgn perhitungan Allah..

xkan nak mengharapkan mereka..


penat kan bila org dekat ngn kita borak tentang hal dunia.. dan kita rasa rimas n nak je cakap, boley x jgn asyik cakap bende ni je.. tapi kita terpaksa tahan je kuat2..

dunia ini sementara.. tapi sungguh boley menghanyutkan saya.. nauzubillah..


p/s : ingin mengisi petrol banyak2..




Para sahabat  bertanya,

 " Wahai Ali kenapa engkau tidak jadi membunuh lawanmu", 

dengan tenang Ali menjawab, 

"Pada mulanya aku akan membunuhnya karena ingin mencari ridha Allah, melaksanakan perintah Allah, tetapi disaat dia sempat meludahi wajahku, aku sangat marah dan malu sekali, namun disaat menahan kemarahan itu aku ingat kalau aku teruskan membunuhnya, aku membunuhnya tidak lagi kerana perintah Allah tetapi membunuhnya karena kemarahan dan kebencian,serta didorong melepaskan rasa malu, takut saya pekerjaanku tidak diterima disisi Allah, karena itu aku tarik lagi pedangku dari lehernya"

 jawab Ali bin Abi Thalib
(subhanaAllah Ali.. detail nya engkau mengkaji keikhlasan amalmu..)

entah kenape kisah ini jadi satu tamparan untuk saya lately ni..
bila kita rasa segala ape kita lakukan sikit2 dah terpesong dari Lillahitaala..
cepat2 jauhi atau tinggalkan..
walaupun sgt2 susah kita untuk lakukan..
tinggalkan lah karena Allah..
please tinggalkan..

sgt besar maknanya untuk saya ketika ini.. 
seorang dai' memang sgt perlu amal yang 'bersih'..
supaya tidak jadi seperti kesah gunung tihamah..
dimana amal sebesar gunung tihamah hancur menjadi debu..
dek karena tidak ikhlasnya kita dalam segala amalam..
nauzubillah..

p/s : bila men DF recheck balik sama ada kita membawa dia kpd kita atau kpd Allah..




saye penyeru..

saye penyeru..
fulltime abid and khalif

"Sesungguhnya Kami akan menurunkan perkataan yg berat kepadamu" (5)
"Sungguh, bangun malam itu lebih kuat(mengisi jiwa); dan (bacaan pd waktu itu) lebih berkesan" (6)
"Sesungguhnya pada siang hari engkau sibuk dgn urusan2 yang pnjang" (7)
"Dan sebutlah nama Tuhanmu, dan beribadahlah pada-Nya dgn sepenuh hati" (8)

(Surah Al-Muzammil : ayat 5-8)

mission

mission
berlari dan pas baton

bloggers.com

Followers

dibun's fans


ShoutMix chat widget